Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Posodobljena priporočila PZS ljubiteljem gora

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 06. 05. 2020 / 07:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.05.2020 / 10:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Posodobljena priporočila PZS ljubiteljem gora

V času sproščanja ukrepov ljubitelji gora že pogledujejo proti vrhovom, ki bi jih želeli osvojiti.

V času sproščanja ukrepov ljubitelji gora že pogledujejo proti vrhovom, ki bi jih želeli osvojiti. Planinska zveza Slovenije (PZS) je ob teh novih razmerah pripravila priporočila za ljubitelje gibanja v gorskem svetu in hkrati pohvalila Slovence, ki so se priporočil, da med karanteno ne zahajajo v gore, držali.

Planinska zveza Slovenije je pripravila posodobljena priporočila za hojo po planinskih poteh, zavarovanih plezalnih poteh, turno kolesarjenje, turno smučanje, alpinizem, športno plezanje v plezališčih in športnih dvoranah, ostale dejavnosti v gorskem svetu ter ob obisku planinskih koč po preklicu epidemije koronavirusa.

Koče odprte tudi znotraj, mogoča je celo prenočitev

Z odpravo epidemije in z novo sprejetimi sprostitvenimi protikorona ukrepi se sproščajo omejitve pri izvajanju planinske dejavnosti. 18. 5. 2020 so planinske koče lahko odprle vrata tudi za strežbo v notranjih prostorih, možno je tudi prenočiti. Za individualno rekreacijo odpirajo vrata tudi plezalni centri.

Dovoljenje tudi športne dejavnosti

23. 5. 2020 se sproščajo tudi omejitve na področju športnih programov, tako da se lahko ponovno izvajajo športne dejavnosti v športnih objektih in na površinah za šport v naravi (tudi v športnih objektih, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih zavodov). Vadba je dovoljena registriranim športnikom, prav tako pa je dovoljena tudi prostočasna športna vzgoja otrok in mladine, obštudijska športna dejavnost, šport invalidov, športna rekreacija in šport starejših. Med vse navedeno seveda spadajo tudi planinske dejavnosti vseh oblik, treningi in vadba športnega plezanja ter tečaji in usposabljanja.

Še vedno je treba ob izvajanju športnih dejavnosti upoštevati navodila NIJZ.

Izogibajte se zahtevnejših poti

Čeprav v planinski zvezi poudarjajo, da je gibanje na prostem pomembno za zdravje in da toplo spomladanski dnevi kar vabijo v naravo, opozarjajo, da se še vedno moramo držati odlokov pristojnih institucij, zato svetujejo, da se izogibate zahtevnih in zelo zahtevnih planinskih poti, turne smuke, visokogorja in bolj tveganih planinskih dejavnosti.


Oprema, ki sodi v vsak nahrbtnik

Na vsako dejavnost se predhodno dobro pripravite in jo načrtujte. Dejavnosti se lotite le, če imate primerno znanje in izkušnje in primerno opremo, ki jo znate uporabljati. Izberite cilje, ki ste jim kos in niso na meji vaših fizičnih in psihičnih zmožnosti.

Svetujemo, da se v gore podate skupaj z vodnikom Planinske zveze Slovenije ali gorskim vodnikom. Predhodno preverite njihovo usposobljenost in pristojnosti. Upoštevajte priporočila Planinske zveze Slovenije - Varneje v gore.

Nevarnosti na gorskih poteh

Ob morebitni poškodbi se intervencijski čas od poziva gorskih reševalcev do prihoda do ponesrečenca bistveno podaljša, hkrati pa se morajo tudi gorski reševalci do vseh obnašati, kot bi bili okuženi, tudi zato morda reševanje s helikopterjem ne bi bilo mogoče. Poleg tega so planinske poti lahko poškodovane, saj se poti med epidemijo niso popravljale in urejale, ob tem pa je spomladi mogoča močna erozija, zaradi katere je povečana možnost padajočega kamenja, še posebej ob poteh pod stenami.



Uporaba in razkuževanje opreme

Uporabljajte samo svojo opremo. Skupno opremo razkužite pred uporabi. Čiščenje plezalne opreme s kemičnimi sredstvi se odsvetuje, saj le ta lahko poškodujejo plastične in tekstilne dele, razgrajujejo pa tudi vlakna in spreminjajo sestavo spojin v materialu. S tem oprema spremeni lastnosti in lahko v ključnih trenutkih popusti. 

Podjetje PETZL, ki poleg proizvodnje plezalne opreme, v svojih laboratorijih in središčih testira vso opremo, svetuje 72-urno karanteno opreme oz. ročno čiščenje opreme s toplo vodo, ki ima temperaturo največ 65° in tekočim milom, ki ima pH območje med 5,5 in 8,5.

Sušenje opreme naj poteka kot je navedeno v priloženem tehničnem navodilu. Ta ukrep bo zmanjšal tveganje za okužbo, ni pa 100 %. S tem razlogom uporabljajte izključno svojo opremo in si je ne izposojajte.

Prevoz

Svetujemo lasten prevoz. V primeru dejavnosti v bližini, pomislite tudi na možnost, da pot do izhodišča opravite s kolesom. Pri uporabi javnega prevoza ali avtobusnega prevoza upoštevajte navodila, ki jih za to področje predpiše NIJZ.
 
Priporočila PZS

PZS planincem svetuje, da ohranjate priporočeno varnostno razdaljo 1,5 metra in naj uporabijo masko za nos in usta, če se morajo drugemu približati, npr. da bi mu pomagali. V nahrbtniku imejte zaščitno masko in razkužilo. Izogibajte se rokovanju, objemanju, pitju iz steklenice drugega. Vedno pa velja: Če niste zdravi, ostanite doma. Izogibajte se izletov in krajev z veliko ljudmi.

Podrobna priporočila najdete na spletni strani PZS.

Foto: Manca Ogrin

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh