Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Postanite gospodje. Katoliški gospodje.

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 12. 06. 2020 / 07:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2020 / 09:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Postanite gospodje. Katoliški gospodje.

Avtor knjige Si upaš biti gospod? Sam Guzman se osredotoča predvsem na to, kako naj moški postane katoliški gospod.
Ko govorimo o oznakah, s katerimi si želimo, da bi nas drugi poimenovali, moramo najprej vedeti, kaj oznaka sploh pomeni. Če želimo, da je moški gospod, ženska pa dama, se moramo vprašati, kakšne lastnosti naj bi imel gospod in kakšne dama.

Avtor knjige Sam Guzman Si upaš biti gospod? se osredotoča predvsem na to, kako naj moški postane katoliški gospod. Če bo uspešno, spontano prišel do te oznake, ne da bi jo zahteval, bo tudi vplival tudi na žensko populacijo.

Po Guzmanovem mnenju mora biti katoliški gospod pristen, nežen, skrben in veren. V knjigi Si upaš biti gospod? nevsiljivo prikaže, kako naj to postane. Zakaj pa sploh potrebuje navodila in kje je moški izgubil svojo gosposkost?

Gospodje vitezi

Kot piše v spremni besedi Dale Ahlquist, se je začelo tako, da gospodje niso opravili svojega dela. Včasih so za gospode imeli viteze, čeprav njihova dejanja niso bila nujno gosposka, a so z njimi pokazali svojo vrednost in pogum. Z njimi so pridobili premoženje, ki so ga upravljali, in postali zaščitniki družine.

»Vitez je znal obdelovati zemljo in graditi, tako kot se je znal bojevati. Znal je tudi gostiti, prirejati pojedine, peti in recitirati poezijo. In znal je tudi moliti. Vedno je bil vzornik – ko je stal, hodil, sedel, govoril in ko je pokleknil pred svojo Gospo in pred Bogom.«

Vitez je bil spoštljiv, samoobvladovan, civiliziran, nežen in uglajen. Do vsakega moškega se je obnašal, kot bi bil kralj, do vsake ženske pa, kot da je kraljica.

Moški je zlorabil svojo moč in postal sebičen

Z zlorabo svojega vodilnega položaja pa izgubi spoštovanje in sproži slab odziv pri ženskah. Namesto služenja si vzame pravico do gole moči in nadzorovanja. Obnaša se sebično, nasilno, zlobno in nespoštljivo do žensk. Tako se tudi ženske do njega ne obnašajo več kot do gospoda, same pa namesto damskega obnašanja prevzamejo moško.

»Ne samo da se moški na svetovnem spletu ne obnašajo kot gospodje; tudi z ženskami ne ravnajo kot z damami. Moški, ki v ženski ne vidi nič več kot erotično podobo brez duše, ki obstaja samo njemu v zadovoljitev, je postal barbarski, in ravno to je tisto, proti čemur se je boril dobri in plemeniti vitez,« razlaga Dale Ahlquist .

S preprosto, berljivo knjigo Sama Guzmana lahko mladi moški znova zrastejo v prave gospode.

Seveda pa ne bo lahko. Pot do katoliškega gospoda je pot pustolovščin, napora, porazov, zmag, boja in ljubezni, vendar, obljublja avtor, jo je vredno prehoditi.

Knjiga je lahko lepo darilo za mladega fanta, ki vstopa v polnoletnost. Naročite jo lahko naročite po telefonu 01/360-28-28, e-naslovu narocila@druzina.si ali v naši spletni trgovini. Lahko pa nas tudi obiščete v eni od šestih Družininih knjigarn po vsej Sloveniji.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh