Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Postni pogovori: o duhovništvu, zdravem srcu in literaturi

Za vas piše:
K. H.
Objava: 04. 03. 2022 / 06:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.03.2022 / 18:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Postni pogovori: o duhovništvu, zdravem srcu in literaturi
Eden od gostov v postnem času bo tudi domači župljan dr. Kajetan Gantar. FOTO: Tatjana Splichal

Postni pogovori: o duhovništvu, zdravem srcu in literaturi

V župniji Ljubljana Polje tudi v letošnjem postnem času pripravljajo tradicionalna postna predavanja oziroma pogovore. Povabili so tri goste: duhovnika Maksa Ipavca, kardiologinjo dr. Metko Zorc in župljana, letošnjega Prešernovega nagrajenca dr. Kajetana Gantarja. Predavanja bodo ob torkih po večerni delavniški maši. Maša je ob 19. uri.

»Post ni teater, ki traja štirideset dni, post je čas prizadevanja za notranjo lepoto. Kako je to lepoto mogoče doseči, je povedano v prvem postnem hvalospevu: 'Z večjo vnemo naj bi se posvečali molitvi in delom ljubezni do bližnjega',« je župljane župnije Ljubljana Polje povabil v postni čas župnik Janez Bernot: »V postu se pripravljamo na veliko noč. Priprava pomeni, da se na nekaj osredotočimo in smo za to pripravljeni tudi kaj konkretnega storiti. Mislimo in trudimo se za ljudi in Boga ter se tudi notranje spremenimo.« Na veliko noč se bodo poljski župljani, poleg skupnih molitev križevega pota in obhajanja evharistije, pripravljali tudi s tremi postnimi predavanji.

Duhovnik Maks Ipavec. FOTO: arhiv Družine

Duhovnik med nebom in peklom

8. marca bo prvi gost duhovnik Maks Ipavec (1951), župnik župnije Begunje pri Cerknici. Predavanje je naslovil Duhovnik med nebom in peklom. »Predavatelj je razgledan duhovnik z velikim znanjem in izkušnjami. Pri dušnopastirskem delu ga poleg Svetega pisma posebej navdihujejo cerkveni očetje, pri oznanjevanju rad uporablja duhovna sporočila ruskih duhovnih velikanov (Tolstoj, Dostojevski, Solženicin) in slovenskih pesnikov ter pisateljev,« so napisali v vabilu na predavanje. Ipavec je iskan voditelj duhovnih vaj za duhovnike in laike, nedavno je vodil tudi duhovne vaje za slovenske škofe. Je avtor številnih člankov, med drugim je bil reden kolumnist v Družini, in več knjig; ob lanskem 70. rojstnem dnevu je izdal kar dve knjigi: knjiga Duhovnik med nebom in peklom je biografija v obliki intervjuja, knjiga Pričevalci vstalega Kristusa (Ognjišče, 2021) pa je knjiga duhovnih vaj.

Kardiologinja dr. Metka Zorc. FOTO: Tatjana Splichal

Varuj srce in podaljšaj življenje

V torek, 15. marca, bo gostja kardiologinja dr. Metka Zorc. Pogovorni večer, ki ga bo vodila novinarka Družine Ksenja Hočevar, so naslovili Varuj srce in si podaljšaj življenje. Zdravnica, znana po ustanovitvi Mednarodnega centra Medicor, kjer so v skoraj dvajsetih letih v ambulantah v Ljubljani, Izoli in Portorožu pregledali že več kot 150 tisoč bolnikov in naredili blizu 40 tisoč operativnih posegov na srcu in ožilju, bo spregovorila o skrivnostih uspešnega zdravljenja, o stanju v slovenskem zdravstvu (več let je bila zdravnica v Kliničnem centru), o prijateljstvu z nadškofom Alojzijem Šuštarjem, pa tudi o posledicah bolezni COVID-19, ki jih pri ambulantnem in operativnem delu močno zaznajo v centru Medicor. Pogovor z Metko Zorc smo v Družini objavili oktobra 2021.

Letošnji Prešernov nagrajenec dr. Kajetan Gantar. FOTO: gov.si

Kajetan Gantar: Odisejada mojega življenja

Tretji gost v torek, 22. marca, bo župljan župnije Ljubljana Polje dr. Kajetan Gantar, letošnji Prešernov nagrajenec. Večer so naslovili Odisejada mojega življenja, v pogovoru z Jožetom Iskro pa bo 92-letni prevajalec in klasični filolog sofaranom pripovedoval o svoji življenjski poti, ki jo je že popisal v treh avtobiografskih knjigah: Utrinki ugaslih sanj, Zasilni pristanek in Penelopin prt (izhajale so med leti 2013 in 2021). Pogovor s Kajetanom Gantarjem smo pripravili februarja ob prejemu Prešernove nagrade.


Kupi v trgovini

Postni čas
Križev pot z varuhi spomina
Molitveniki
4,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh