Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Postopek za beatifikacijo Andreja Majcna roma v Vatikan

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 30. 09. 2019 / 11:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:00
Ustavi predvajanje Nalaganje

Postopek za beatifikacijo Andreja Majcna roma v Vatikan

Maša v zahvalo vsem, ki so prispevali k pozitivnemu poteku postopka.

Na Rakovniku so zaključili škofijski postopek za razglasitev za blaženega Božjega služabnika salezijanskega duhovnika in misijonarja Andreja Majcna.


Mašo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Na Rakovniku v Ljubljani so 27. septembra sklenili zadnjo, 29. sejo postopka za beatifikacijo in kanonizacijo božjega služabnika Andreja Majcna, salezijanskega duhovnika, ki je v letih 1935 do 1979 deloval kot misijonar na Kitajskem, v Hong Kongu in Vietnamu.


Med darovanjem so nadškofu Zoretu predali različne Majcnove predmete.

Zapisnik so na 7.979 straneh svečano zapečatili in ga bodo v štirih izvodih oddali na Kongregacijo za zadeve svetnikov v Rimu. Zadnjo sejo so sklenili vicepostulator dr. Alojzij Slavko Snoj, delegat Anton Rojc, pravnik dr. Leopold Grčar, notar Tadej Stegu in nadškof Stanislav Zore.

60 let od začetka Majcnovega misijonskega dela

Andrej Majcen je v župniji Marije Pomočnice kristjanov na Rakovniku živel in deloval, najprej med letoma 1925 in 1935, ponovno pa po vrnitvi iz Tajvana leta 1979 in vse do smrti leta 1999. Letos mineva 60 let od začetka njegovega misijonskega dela v južnem Vietnamu, kjer je kot ravnatelj, inšpektorjev vikar in učitelj novincev deloval do leta 1976.

Za Rim so pripravili 25 škatel gradiva

Letos mineva dvajset let od Majcnove smrti. Teče tudi deset let od začetka škofijskega postopka za njegovo beatifikacijo in kanonizacijo. Opravljeno delo je vredno velikega spoštovanja in občudovanja. Postopek je vodil salezijanski postulator v Rimu Pierluigi Cameroni in sodelavka dr. Lodovica Zanet.



Uspeh postopka do te točke je sad marljivega dela prvega vicepostulatorja sobrata Toneta Ciglarja in nato dr. Alojzija Slavka Snoja. Za Rim so pripravili 25 škatel, v katerih je zapečateno gradivo. Gre za slovenski in italijanski izvirnik ter kopije teh izvirnikov. Skupno to nanese okrog 50.000 strani.

Zahvala vsem, ki so prispevali k pozitivnemu poteku postopka

V nedeljo, 29. septembra, je bila v cerkvi Marije Pomočnice kristjanov na Rakovniku še slovesna maša, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore. Somaševali so murskosoboški škof Peter Štumpf, škof Pierre Nguyen Van De iz škofije Thai Binh v Vietnamu, generalni postulator Pierluigi Cameroni, vicepostulator Alojzij Slavko Snoj in številni duhovniki.


Nadškof Zore med pridigo

Nadškof Zore se je zahvalil vsem, ki so prispevali k pozitivnemu poteku postopka za Božjega služabnika Andreja Majcna: vrhovnemu postulatorju salezijanske družbe in vsem njegovim pomočnikom v Sloveniji, vsem njihovim sodelavcem na Kitajskem, v Vietnamu in na Tajvanu, teološkim cenzorjem in članom zgodovinske komisije ter vsem prevajalcem gradiva.


Majcnovi čevlji: Capljam sem po stopinjah svetnikov.

Posebej se je zahvalil tudi vsem tistim, ki so za postopek skrbeli z molitvijo, pa tudi z denarnimi prispevki, da je bilo mogoče pokriti nastale stroške. Besede hvaležnosti je namenil vsem, ki so se in se še vedno priporočajo Božjemu služabniku, in so o milostih, ki so jih bili deležni na njegovo priprošnjo, tudi pisali (pridiga je v celoti objavljena v priponki).


Rakovnik, Andrej Majcen, pridiga nadškof Stanislav Zore, 29. 9. 2019.docRakovnik, Andrej Majcen, pridiga nadškof Stanislav Zore, 29. 9. 2019.doc

Fotografije Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh