Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Postulator Franci Petrič

Za vas piše:
K. C.
Objava: 14. 03. 2019 / 10:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.10.2023 / 12:42
Ustavi predvajanje Nalaganje

Postulator Franci Petrič

Franci Petrič, postulator v postopku za beatifikacijo Magdalene Gornik, spodbuja, naj se ji priporočamo v stiskah.

Franci Petrič je novoimenovani postulator v postopku za beatifikacijo Magdalene Gornik in spodbuja, naj se ji priporočamo v stiskah in težavah.

Ob počastitvi 123. obletnice smrti slovenske mistikinje Magdalene Gornik, v soboto, 23. februarja, je na Gori sta somaševala postulator Franci Petrič in domači župnik Anton Dobrovoljc.

V nagovoru je Franci Petrič povedal, da ga je Cerkev po ljubljanskem nadškofu Stanislavu Zoretu z dekretom 19. februarja imenovala in potrdila za postulatorja v zadevi postopka beatifikacije Magdalene Gornik. njeno življenje in duhovnost sta opisani v knjižici Marija Magdalena Gornik, katere avtor je Franci M. Dolinar, izdala pa jo je Založba Družina.

Dve postulatorjevi nalogi

»Moji nalogi sta dve: prva, v postopku moram dokazati verodostojen in obširen sluh svetosti o kandidatki; druga naloga pa je, da moram tudi dokazati razširjeno mnenje med verniki o milostih, prejetih od Boga na njeno priprošnjo,« je dejal v nagovoru.

Priporočajte se mistikinji Magdaleni Gornik

»Naj ponovim tisto, kar je bilo že večkrat rečeno: Magdalena Gornik še ni tako znana kandidatinja za svetnico, zato ima veliko časa in rada priporoča za uslišanja.« Omenil je nekaj primerov, ko so se ji priporočili in bili uslišani. Med njimi je bil tudi slovenski škof, ki se je v dveh težkih zadevah obrnil na priprošnjo Magdalene Gornik in je bil obakrat uslišan. Prav tako se ji je priporočil pisatelj Alojz Rebula. Ko je zbolela neka gospa, so jo prijatelji priporočili Magdaleni Gornik. Kazalo je, da gospa sploh ne bo več hodila ne govorila, po priprošnji Magdalene Gornik pa je bila pri maši na Gori.

»To ne pomeni, da Magdalena Gornik vsako zadevo priporoči tako, kot bi mi radi, ampak tako, da jo mi potem sprejmemo. Tudi to, da človek zna sprejeti trpljenje in križ – tudi to je čudež. Zato se radi priporočajte in radi molite,« je dejal Franci Petrič, ki je priznal, da se je tudi sam v neki zadevi priporočil Magdaleni Gornik, ker jo je hotel postaviti na preizkušnjo, in bil uslišan.

»V Magdaleni imamo odlično zvezo do Boga in uporabljajmo čim več tega neposrednega sredstva, njene priprošnje. Lepo vas prosim, priporočajte se ji in to tudi napišite. Uslišanja pošljite ali župniku ali jih vpišite v knjigo na Gori, ali pošljite meni. To bo ključno za dokazovanje milosti, prejetih od Boga na njeno priprošnjo, in tega se ne bojimo.«

Postopek za beatifikacijo Magdalene Gornik

Leta 2005 je dokončala dragoceno diplomsko delo o Magdaleni Gornik diplomantka Teološke fakultete Martina Kraljič, (tudi avtorica poročila z omenjene maše za časopis Družina). Za omenjeno delo je prejela Tomaževo nagrado na Teološki fakulteti.

Istega leta so duhovniki ribniške dekanije napisali pobudo na nadškofijski ordinariat za začetek postopka za beatifikacijo Magdalene Gornik. Pobudo je podprl tudi nekdanji ljubljanski nadškof, od leta 2004 prefekt Kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja, kardinal Franc Rode. Po daljšem razmisleku je nato ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore s soglasjem Slovenske škofovske konference leta 2018 sprožil uradne postopke za začetek predpisanega škofijskega procesa za beatifikacijo Magdalene Gornik.

Postulator Franci Petrič bo pripravil vlogo za uradni začetek postopka, ki jo bo ljubljanska nadškofija poslala na pristojno kongregacijo. Odgovor kongregacije naj bi bil znan v letu dni in ob potrditvi bo Magdalena Gornik tudi uradno razglašena za Božjo služabnico.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh