Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Posvečenje stalnih diakonov

Objava: 18. 11. 2008 / 07:06
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Posvečenje stalnih diakonov

V župniji Sv. Ruperta v Slovenskih goricah bo v soboto, 22. novembra 2008, ob 15.00 mariborski nadškof Franc Kramberger posvetil stalnega diakona. V ljubljanski stolni cerkvi pa bo v nedeljo, 23. novembra 2008, ob 16.00 ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran posvetil štiri pripravnike za služenje v stalnem diakonatu.

Poklic stalnih diakonov, kot so bili v Cerkvi uveljavljeni prvih stoletjih, je znova ovrednotil in vpeljal II. vatikanski cerkveni zbor (1962–1965). Pred tem so škofje diakonsko posvečenje podeljevali le kandidatom, ki so kasneje prejeli zakrament mašniškega posvečenja, od koncila dalje pa se je diakonat ponovno uveljavil tudi kot samostojen duhovni poklic. Diakonat je prva stopnja duhovniškega posvečenja, ki ga v Katoliški Cerkvi lahko prejmejo tudi poročeni možje.

Diakoni so pomočniki škofov in duhovnikov. Najbolj razširjeno področje njihovega poslanstva je dejavnost na področju dobrodelnosti. Poleg sodelovanja pri bogoslužnih opravilih so lahko dejavni kot oznanjevalci pri katehezi, lahko podeljujejo zakrament krsta in prisostvujejo pri sklenitvi cerkvenega zakona med zaročencema, lahko vodijo pogrebe ter delujejo na področju šolstva, gospodarstva, sociale in/ali kulture.

Celostna priprava na prejem stalnega diakonata v Cerkvi na Slovenskem traja štiri leta. Kandidati potrebno teološko izobrazbo pridobijo s teološkim študijem, za siceršnje oblikovanje pa se dobivajo na rednih srečanjih, pri katerih sodelujejo tudi njihove žene, saj so številni med njimi poročeni. Za liturgično in pastoralno usposabljanje skrbita Bogoslovni semenišči v Ljubljani in Mariboru ter župniki, iz katerih kandidati izhajajo. Bodoči diakoni so si delovne izkušnje pridobivali tudi s sodelovanjem v dobrodelnih ustanovah.

Nanovo posvečeni diakoni bodo delovali v župnijah, iz katerih izhajajo.

TU SŠK

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh