Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poteka izbor za Naj planinsko pot

Za vas piše:
T. M.
Objava: 10. 05. 2022 / 12:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2022 / 12:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poteka izbor za Naj planinsko pot
Greben med Škrnatarico in Dovškim križem. FOTO: Oton Naglost

Poteka izbor za Naj planinsko pot

Planinci in ljubitelji gora lahko v akciji Očistimo naše gore peto leto zapored glasujejo za Naj planinsko pot. Glas za eno od sedmih kandidatk lahko oddajo do 26. junija, zmagovalka akcije, ki jo pripravlja Zavarovalnica Triglav v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, pa bo deležna prenove.

V letošnje glasovanje za Naj planinsko pot se je uvrstilo sedem planinskih poti, ki so zaradi naravnih pojavov, kot so podori in neugodne vremenske razmere, poškodovane in potrebne čiščenja ter imajo dotrajana varovala in oznake.

Sedem kandidatk 

Letošnje kandidatke za Naj planinsko pot so: Jubilejna planinska pot Vršič-Zadnje Plate-Zadnji Prisojnik skozi zadnje okno, Iška-Veliki Ločnik, Kamniška Bistrica-Presedljaj-Korošica, Tamar-Visoka Ponca, Krvavec-Zvoh-Vrh Korena-Kalška gora, Pot Silva Korena na Krn in Hanzova pot (Koča na Gozdu-Prisojnik).

Predvidoma v začetku julija bo obnovljena lanska zmagovalna pot, ki s Kranjske koče na Ledinah vodi na Koroško Rinko.

V petih letih izbora so markacisti obnovili tri zmagovalne poti, in sicer krožno pot Planina Blato-Planina pri Jezeru-Planina Dedno polje-Vrata (pod Zelnarico)-Prehodavci-Dvojno jezero-Štapce-Ovčarija-Planina pri Jezeru-Planina Blato, Rečiško planinsko krožno pot in Bambergovo planinsko pot na Triglav z Luknje čez Plemenice.

Planina Zaprikraj. FOTO: Andrej Praznik

Akcija Očistimo naše gore 

Akcija Očistimo naše gore za ohranjanje čistih in varnih planinskih poti skrbi 13 let. »Skozi izbor Naj planinska pot že več let ozaveščamo o delu več kot 800 markacistov, ki v Sloveniji skrbijo za več kot 10.000 kilometrov planinskih poti, ter nagovarjamo ljubitelje narave, da se jim pridružijo pri tem plemenitem poslanstvu. A pri tem ne pozabljajmo, da je za čistočo, s tem pa tudi za ohranjanje narave za prihodnje generacije, odgovoren prav vsak obiskovalec planin,« poudarja vodja akcije Ana Cergolj Kebler.

Problem požarne varnosti 

Poleg tega Zavarovalnica Triglav v sodelovanju s PZS tretje leto zapored naslavlja tudi problem požarne varnosti. Ključni problem požarne ogroženosti planinskih koč je v dotrajanih dimniških napravah ter stari in dotrajani električni napeljavi, ki marsikje ne zadošča dejanskim obremenitvam in lahko vodi v nastanek požara. 


Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh