Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potepuh: Hrpeljska gora [FOTO]

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 06. 01. 2024 / 07:49
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.01.2024 / 08:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Potepuh: Hrpeljska gora [FOTO]
Vrh je deloma skalnat in zelo razgleden. FOTO: Andrej Praznik

Potepuh: Hrpeljska gora [FOTO]

Ko tople sape iznad Koprskega zaliva odnese proti notranjosti, oplazijo Kraški rob in za njim vzporedno Slavniško pogorje. Na severu te valovite pregrade leži Hrpeljska gora oziroma Mišja šoga. Čeprav je skoraj tristo metrov nižja od morju najbližjega slovenskega tisočaka Slavnika, je prijetna izletniška točka in imenitno razgledišče.

Rudetova ledenica na robu Hrpelj. FOTO: Andrej Praznik

Na severozahodnem koncu Podgrajskega podolja, ki se vleče med Brkini in Slavniškim pogorjem, počivata naselji Kozina in Hrpelje. Ločuje ju le železniška proga, ki se pet kilometrov južneje razcepi na koprski in puljski krak. Oba kraja hitro rasteta. V Kozini se je v letih od 2020 do 2023 število prebivalcev povečalo s 664 na 879, v Hrpeljah pa z 953 na 1.053.

Led iz ledenice so vozili v Trst. FOTO: Andrej Praznik

Od športnega igrišča blizu hrpeljske osnovne šole krenemo mimo vaškega doma navkreber med hiše. Tam zagledamo planinske markacije, ki nas hitro pripeljejo na rob naselja. Asfaltna cesta se spremeni v makadam, ta pa na začetku gozda v kolovoz. Preden krenemo po njem, našo pozornost pritegne delno obnovljena Rudetova ledenica. Globoka je šest in široka osem metrov, stene ima obložene s kamenjem. Led so vanjo zlagali v plasteh, med katere so dajali slamo ali listje, v poletnih večerih pa so ga naložili na vozove ter ga odpeljali do tržaških mesnic in pivovarn.

Pot na Hrpeljsko goro je lahka in primerna tudi za družinski izlet. FOTO: Andrej Praznik

Od ledenice se skozi kraški gozd sprehodimo do četrt ure oddaljenega razpotja. Kažipot nas preusmeri na kolovoz, ki se počasi vzpenja po pobočju Hrpeljske gore, potem pa se nenadoma spusti do naslednjega razpotja. Tam zapustimo pot proti Slavniku, do katerega je še dve uri in dvajset minut hoda, ter se za markacijami poženemo navkreber. Za krajši čas se pridružimo širši poti, nato prestopimo na stezo, ki se v loku med nizkim drevjem in travo potegne do skal. Po njih hitro dosežemo vrh, na katerem je v tla zapičen kovinski drog. Nanj sta pritrjena žig in skrinjica z vpisno knjigo, tik pod njim je lesena klop.

Kmalu bomo na vrhu. FOTO: Andrej Praznik

Vrh je tako razgleden, da za opazovanje okolice porabimo skoraj toliko časa, kot smo ga za vzpon. Na vzhodu se vlečejo gozdnati Brkini. Za njimi se dvigajo Snežnik in Javorniki, na severu pa razpotegnjena Vremščica, izza katere pogledujeta vrhova Kočne in Grintovca. Na severu sega Nanos proti Trnovskemu gozdu, za katerim kipi v nebo Triglav. Na severozahodu vidimo skalovje nad dolino Glinščice, na zahodu je Tržaški zaliv, za njim so otočki in lagune med Gradežem in Benetkami, v ozadju pa se daleč v Italiji vleče veriga zasneženih Dolomitov.

Lepo vidimo tudi Kozino in Hrpelje. FOTO: Andrej Praznik

Z vrha se spustimo na jug do gozdne ceste. Označena pot proti Slavniku zavije levo, mi pa gremo desno do ceste Hrpelje–Slavnik. Ob njej opazimo že pred časom odvržene spalne vreče. Najprej nezakonit prehod meje, potem brezvestno onesnaževanje okolja. Kaj sledi? Najbrž nič dobrega. Cesta, na kateri tudi ob delavnikih srečujemo sprehajalce in kolesarje, nas hitro pripelje do lovskega doma. Tri kilometre pozneje prispemo do industrijske cone na robu Hrpelj. Veliko dvigalo nalaga na tovornjake ladijske zabojnike, ki potujejo po vsem svetu, nas pa čaka le še kratek sprehod do avta.

Če želimo prehoditi krožno pot, se z vrha po stezi spustimo na jug do gozdne ceste. FOTO: Andrej Praznik


Hrpeljska gora (737 m)

Izhodišče: Hrpelje.

Dostop: S primorske avtoceste zavijemo v Kozino, od koder nadaljujemo vožnjo v sosednje Hrpelje. Ko nas zelen kažipot usmeri proti Slavniku, zavijemo z glavne ceste desno, nadaljujemo navkreber in pri industrijski coni, tik pred začetkom makadama, zavijemo levo v Rožno ulico. Na njenem koncu je športno igrišče, kjer lahko pustimo avto. Do Kozine in Hrpelj se lahko pripeljemo tudi z vlakom oziroma z nadomestnim prevozom.

Kratek opis poti: Iz Hrpelj krenemo po označeni planinski poti proti Slavniku. Po uri hoje nas kažipot usmeri na stezo, po kateri se vzpnemo na Hrpeljsko goro (Mišjo šogo). Z vrha se po drugi strani hriba po označeni poti spustimo do gozdne ceste, ki nas mimo lovskega doma pripelje v Hrpelje. Pot je primerna tudi za družinski izlet z otroki.

Dolžina vzpona: 1.15 ure.

Višinska razlika: 250 metrov.

Zemljevid: Slovenska Istra, Kras in okolica, 1:50.000.

Nedeljska maša: V župnijski cerkvi sv. Antona Puščavnika v Hrpeljah je maša vsako nedeljo ob 9. uri.

Kupi v trgovini

Planinski izleti za 4 letne čase (2)
Turistika
16,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh