Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potepuh: Ribenska gora, Dobra gora in Straža [FOTO]

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 04. 03. 2023 / 06:34
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.03.2023 / 06:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Potepuh: Ribenska gora, Dobra gora in Straža [FOTO]
Dobra gora se dviga nad naseljem Selo pri Bledu. FOTO: Andrej Praznik

Potepuh: Ribenska gora, Dobra gora in Straža [FOTO]

Blejsko jezero je veliko le 1,4 kvadratnega kilometra, vendar je znano po vsem svetu. Na njegovi zrcalni gladini se rišejo podobe Marijine romarske cerkve na otoku, Blejskega gradu in Straže, za katero se na jugu skrivata še dva osamelca. Na vse tri vzpetine peljejo označene poti, njihovi vrhovi pa so lepa razgledišča.

Dobra gora in Straža. FOTO: Andrej Praznik

V zgodnjem srednjem veku je okrog Blejskega jezera nastalo več vasi, ki so danes zraščene v mestno naselje s 5.239 prebivalci. Blejski turizem se je razcvetel v drugi polovici 19. stoletja, ko je Švicar Arnold Rikli odprl sončno in zračno zdravilišče. Riklija, ki se je rodil pred dvesto leti (13. februarja 1823) na severu Švice, na Bled pa je prišel iskat rešitev za svoje zdravstvene težave, še danes poznamo po geslu, da je voda koristna, še bolj zrak in največ svetloba.

Pot na pobočju Ribenske gore. FOTO: Andrej Praznik

Dva kilometra jugovzhodno od Blejskega jezera leži naselje Ribno (652 prebivalcev). Sredi njega stoji župnijska cerkev sv. Jakoba, pod njim teče Sava Bohinjka. Pred mostom čez reko je makadamsko parkirišče, ki ga uporabljajo predvsem obiskovalci Taleža na Jelovici, priročno pa je tudi za vzpon na Ribensko goro.

Med vzponom nas spremljajo beli cvetovi črnega teloha. FOTO: Andrej Praznik

S parkirišča gremo nazaj do lesenega stebrička s kažipoti, kjer zavijemo v gozdnato pobočje. Mimo skalne stene prispemo do hotela, nadaljujemo vodoravno po pobočju Ribenske gore do naslednjega kažipota in se znova poženemo v breg. Vijugasto stezo obdajajo beli cvetovi teloha. Nekateri bodo kmalu začeli veneti, drugi se šele odpirajo.

Na ozek in skalnat vrh se vzpnemo ob jeklenici. FOTO: Andrej Praznik

Slabe pol ure po odhodu s parkirišča stopimo na ozek greben in se ob jeklenici vzpnemo na skalnat vrh. Na njem je malo prostora, razgled pa je odličen. Na severu vidimo Stol, Vrtačo, Begunjščico, Dobrčo in Storžič, na jugu so gozdnata pobočja Jelovice.

Z vrha lepo vidimo Karavanke in zahodni konec Kamniško-Savinjskih Alp, globoko pod nami pa je Ribno. FOTO: Andrej Praznik

Z vrha gremo nazaj do konca grebena, se ob jeklenici spustimo na gozdnato pobočje in po njem v Ribno. Tam nadaljujemo na sever do Selske ulice, ki nas popelje proti Selu pri Bledu. Na križišču nas rumena puščica usmeri na kolovoz proti Dobri gori.

Pot proti Dobri gori pelje mimo zidanega znamenja. FOTO: Andrej Praznik

Ko prispemo do ceste, gremo kratek čas proti Bledu, nato pri stebričku zavijemo na stezo, ki nas v dvajsetih minutah pripelje na vrh. Od lesenih klopi in pojasnjevalne table je lep razgled na Jelovico, Babji zob, Ribensko goro in vas Selo. Ta leži globoko pod našimi nogami, saj je vrh prepadno odsekan. Zato nikar preblizu roba.

Na vrhu Dobre gore lahko posedimo in se nekaj metrov od prepadnega roba naužijemo lepega razgleda proti jugu. FOTO: Andrej Praznik

Z vrha se po levi stezi spustimo v zajedo med Dobro goro in Stražo, zavijemo desno in se pri lesenem stebričku znova poženemo v breg. Čez slabih dvajset minut prispemo do smučišča. Kratek čas gremo še navkreber, potem zavijemo levo, saj bomo po vršnem delu Straže naredili krog v smeri urinega kazalca. Najprej se ustavimo na razgledišču nad Dindolom, nato pri Riklijevem spomeniku ter malo pozneje na razgledišču s pogledom na Blejski otok in Marijino cerkev. Nazadnje prispemo še do označenega vrha Straže nad smučiščem, od koder je lep razgled na Blejski grad.

Z vrha gremo strmo navzdol (na sliki), nato nas čaka še vzpon na Stražo. FOTO: Andrej Praznik

S Straže se po poti vzpona vrnemo v dolino, gremo ob zahodnem vznožju Dobre gore do ceste Selo–Bled, po že znani poti v Ribno in mimo hotela do parkirišča pri Ribenskem mostu.

Riklijev spomenik na Straži. FOTO: Andrej Praznik


Ribenska gora (587 m), Dobra gora (620 m), Straža (646 m)

Izhodišče: Ribno.

Dostop: Na Bledu zavijemo na prvem križišču za krožiščem proti Ribnemu. Na robu tega naselja gremo levo, takoj zatem desno in na naslednjem križišču navzdol med hišami do mosta čez Savo, pred katerim je parkirišče.

Dolžina krožne poti: slabe 3 ure.

Višinska razlika: 230 metrov (med izhodiščem in najvišjo točko poti).

Pogled na Blejski otok nas vedno očara. FOTO: Andrej Praznik

Kratek opis poti: S parkirišča pred Ribenskim mostom se vzpnemo na Ribensko goro. Z vrha se spustimo v Ribno, nadaljujemo proti Selu pri Bledu, se vzpnemo na Dobro goro, gremo na drugi strani v dolino in znova navkreber na Stražo. Na vrhu naredimo velik krog, nato se po poti vzpona vrnemo v dolino in do parkirišča. Pot je označena s kažipoti. Vzpon na Ribensko goro je v snegu in ledu zahteven.

Zemljevid: Bled, 1:30.000.

Nedeljska maša: V župnijski cerkvi sv. Jakoba v Ribnem je maša vsako nedeljo ob 7.30, v župnijski cerkvi sv. Martina na Bledu pa ob 9. in 18. uri.

Z razgledišča na vrhu smučarske proge pa lepo vidimo vzhodni del Blejskega jezera z gradom. FOTO: Andrej Praznik

Kupi v trgovini

Planinski izleti za 4 letne čase (2)
Turistika
16,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh