Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potrebujemo reformatorskega duha in reformatorjev

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 29. 10. 2018 / 12:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.10.2018 / 18:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Potrebujemo reformatorskega duha in reformatorjev

Potrebujemo reformatorskega duha in reformatorjev

Evangeličanski škof Geza Filo ob prazniku reformacije.
Ob dnevu reformacije je v poslanici škof Evangeličanske cerkve Geza Filo spregovoril o prvih reformatorjih, njihovem prispevku za slovenski narod in njihovemu sporočilu za sodobni čas, hkrati pa je pozval k razmisleku in prizadevanju za izboljšanje naše stvarnosti. Prav dan reformacije namreč vidi kot »priložnost, da razmislimo o naši preteklosti in naši sedanjosti, o naši zgodovinski usodi in o vrednotah, ki jih moramo gojiti, če želimo in hočemo – ne le preživeti, ampak tudi zagotoviti si dostojno mesto v svojem okolju.«

Naš narod je postal kulturni narod

Spremembe, ki so jih povzročili reformatorji v 16. stoletju, so sprožile vsestranski preporod, še posebej pa v veri in etiki, kar je spremenilo evropskega človeka. Preobrazile so ga v versko tolerantnega in svobodnega.

»Slovenci smo lahko ponosni na naše može tedanjega časa, ki so spoznali pomen preobrazbe in duha časa in ga znali povezati s potrebami naroda,« je zapisal škof Filo in posebej omenil Primoža Trubarja, objavo prvih slovenskih knjig, prevode biblijskih besedil in prevod celotne Biblije. Ti so postavili slovenski narod nepovratno na zemljevid evropskih narodov.


»Naš narod je tako postal kulturni narod. S temi dejanji je bil položen temelj vsega nadaljnjega razvoja, vseh nadaljnjih prizadevanj za versko, narodno in občečloveško svobodo slovenskega človeka.«

Motivirala sta jih čisti evangelij Jezusa Kristusa in krščanska etika

Za vse to pa so slovenski protestanti motivacijo dobili v svoji globoki vernosti v čisti evangelij Jezusa Kristusa in krščanska etika, »to je dajalo veličino njihovemu delu za Slovence, za slovensko Cerkev, za slovenko šolstvo in kulturo«.

Prav tako je treba zdaj »sprejeti svoj del odgovornosti za izboljšanje življenja po evangeliju, za večjo človeško solidarnost in večjo družbeno pravičnost« ter »poskrbeti za prispevek slehernega posameznika v dobro naše skupnosti kot celote«.

Dan resnega razmisleka in prizadevanja za izboljšanje naše stvarnosti

Tudi v sodobnem času potrebujemo reformatorskega duha in reformatorjev, je prepričan škof Filo in dodal, da so nam Slovencem nosilci reformacije še posebno blizu.

»Njihovo sporočilo je ostalo za vselej zapisano v našem zgodovinskem spominu. Njihov prispevek k naši verski, kulturni in politični rasti je neizbrisen in še naprej aktualen. Njihova etičnost je vzor in navdih za vse nas, ne glede na našo versko pripadnost ali nazorsko usmerjenost. Zato je prav, da častimo njihov spomin in da izkazujemo privrženost njihovemu izročilu. Prav je, da je dan reformacije dan resnega razmisleka in resnega prizadevanja za izboljšanje naše stvarnosti.«

Pri tem je škof Geza Filo dodal, da je to sporočilo pomembno ne glede na veroizpoved in celo za neverujoče. Ob koncu se je slovenskim reformatorjem zahvalil za njihove prispevke k naši verski, kulturni in politični rasti.

Foto: Tatjana Splichal, Tamino Petelinšek

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh