Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potres v Turčiji in Siriji: pretresljivi posnetki kristjana iz Alepa

Za vas piše:
M. P.
Objava: 06. 02. 2023 / 09:17
Oznake: Nesreča, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.02.2023 / 16:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Potres v Turčiji in Siriji: pretresljivi posnetki kristjana iz Alepa
Prizor z ulic Alepa. FOTO: Robert Chelhod

Potres v Turčiji in Siriji: pretresljivi posnetki kristjana iz Alepa

»Popolno uničenje«. S tem dramatičnim opisom je predsednik turške Karitas Paolo Bizzeti agenciji AsiaNews opisal posledice potresa, ki je ponoči prizadel Turčijo. Število umrlih je že preseglo 2300 v Turčiji in bližnji Siriji.

Jugovzhod Turčije je dopoldne stresel nov potres z magnitudo 7,5. Žarišče je bilo v provinci Kahramanmaras in tako na območju, ki ga je že ponoči opustošil potres z magnitudo 7,8. 

Potres se je zgodil ob 1.17 po srednjeevropskem času, epicenter pa je bil blizu turškega mesta Gaziantep, nedaleč od meje s Sirijo. Globina potresa je bila približno 18 kilometrov, je sporočil ameriški geološki zavod (USGS). Potres je bilo čutiti tudi v Cipru, Libanonu in Egiptu. V Turčiji so zabeležili najmanj 42 popotresnih sunkov.

Obstaja strah, da se bo število žrtev še povečevalo. Iz Alepa v Siriji nam je posnetke zjutraj poslal voditelj lokalne skupnosti Gibanja fokolarov Robert Chelhod. "Mi smo v redu," je zapisal.

Predsednik Karitas v Turčiji, Paolo Bizzeti, je trenutno v Italiji, povedal pa je, da tudi v turški krščanski skupnosti trenutno ni registriranih žrtev. »Stolnica in vikariat v Iskenderunu sta v ruševinah, vse stavbe so neuporabne,« je povedal. Tudi on je že napovedal, da bodo pomagali prizadetim v potresu. 

Stolnica v Iskenderunu v ruševinah. FOTO: AsiaNews

»Potres je udaril sredi noči,« je dejal Bizzeti. Zato je številne presenetil med nočnim počitkom. Strah ostaja tudi podnevi.

Potres se je zgodil ponoči. FOTO: Robert Chelhod

Evropska unija na pomoč

EU je po katastrofalnem potresu na jugu Turčije aktivirala svoj mehanizem civilne zaščite in že usklajuje napotitev reševalnih ekip na prizadeto območje, je na Twitterju sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Slovenija bo v prvi fazi pomoči Turčiji ponudila strokovnjake EU za oceno stanja in koordinacijo. Če se bodo tako dogovorili na koordinacijskem sestanku z Evropsko komisijo, ki ravnokar poteka, je pripravljena ponuditi tudi posameznike oz. enote za reševanje v ruševinah, so za STA sporočili z ministrstva za obrambo. 

Sredstva za pomoč prizadetim v potresu zbira tudi Slovenska karitas.

V takšno jutro so se zbudili prebivalci opustošenega Alepa. FOTO: Robert Chelhod

Kaldejski škof v Alepu: "Bili smo zelo prestrašeni"

Antoine Audo, kaldejski škof v sirksem Alepu in nekdanji predsednik sirske Karitas, je dejal, da so strokovnjaki potres že dolgo napovedovali. »Bili smo zelo prestrašeni, v manj kot dveh minutah so sledili trije zelo siloviti potresi. Tudi v Siriji je veliko mrtvih, uradni podatki se stalno posodabljajo. Poročajo o škodi v Alepu, Tartusu, Idlibu. V številnih drugih mestih so porušene zgradbe. Tukaj v škofiji je padlo kamenje z bližnje mošeje, zrušil se je del minareta. Škoda je po vsem mestu. Najprej vojna, ki je povzročila toliko škode, zdaj pa potres ... Ocenjujemo stanje, nato pa bomo skupaj z različnimi krščanskimi organizacijami pomagali prizadetemu prebivalstvu."

Sirija: po vojnem opustošenju zdaj še potres

Robert Chelhod je aprila lani v Slovenijo prišel na rehabilitacijo in se takrat srečal s slovensko skupnostjo Marijinega delo. V pogovoru za Družino je o stanju v Siriji povedal:  "Gre nam slabo. Zelo slabo. Žal. Mene srce boli, ko mnoge slišim, da pravijo: Med vojno je bilo bolje. V času vojne kroži zelo veliko finančnih sredstev, s katerimi jo financirajo, kroži veliko denarja in vsega. Danes nas tare embargo, vse je drago, življenjski stroški so visoki, veliko je revščine, tujih investicij ni. Alep je bil industrijsko mesto in se nikakor ne more pobrati, ker ni dovolj vloženega denarja. Sirija zaradi sankcij ne more prejemati denarja, njene banke so blokirane." 

Po vojni je Sirijo zdaj prizadejal še potres. FOTO: Robert Chelhod

Potresno ogroženo območje

Turčija je eno izmed najbolj potresno dejavnih območij na svetu, saj se njeno ozemlje razteza čez anatolsko prelomnico na severu države, ki je povzročila velike in uničujoče tresljaje.

Najhujši potres v zadnjih desetletjih je bil leta 1999, ki je Turčijo stresel potres z magnitudo 7,6. V potresu je umrlo več kot 17 tisoč ljudi, vključno z najmanj tisoč v Istanbulu. Strokovnjaki so že dolgo opozarjali, da bi lahko velik potres opustošil Turčijo.


Kupi v trgovini

Karizme dar Cerkvi
Filozofija in esejistika
9,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh