Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potresna škoda na ameriški katedrali narašča na milijone dolarjev

Objava: 29. 08. 2011 / 08:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Potresna škoda na ameriški katedrali narašča na milijone dolarjev

Trije vrhovi zvonikov ameriške narodne katedrale v Washingtonu so odlomljeni, zid je močno razpokan.

Potres, ki je minuli teden prizadel nekatere dele vzhodne obale Združenih držav Amerike, je na ameriški narodni katedrali v Washingtonu po dosedanjih podatkih povzročil precejšnjo škodo. Po prvih ocenah gradbenih izvedencev naj bi ta znašala več milijonov dolarjev.

Dvestoenaintrideset poslikanih oken v katedrali je sicer ostalo nepoškodovanih, opaziti pa je številne razpoke na drugih delih stavbe. Največja škoda je tudi najopaznejša: trije izmed štirih vrhov okoli sto metrov visokih zvonikov so odlomljeni. Ena izmed odlomljenih masivnih špic se je dobesedno zarila v tla pred cerkvijo.Poškodovane so tudi številne kamnite figure, katedralo jih krasi kar dvesto oseminosemdeset, nekatere so odpadle na cerkveno streho.

Katedrala, ki je na voljo vsem veroizpovedim, bo za stroške popravila odvisna od velikodušnosti državljanov. Proračun svetišča, ki ga vodi anglikanska Cerkev, je bil nedavno občutno zmanjšan, osebje pa so s stosedemdestih zmanjšali na sedemdeset zaposlenih.

Zaradi škode je ameriška narodna katedrala za obiskovalce trenutno zaprta. Okolica je še vedno ograjena, saj se odgovorni bojijo dodatne škode zaradi vremenskih nevšečnosti.

Preložiti je bilo potrebno pomembno prireditev, ki naj bi potekala v katedrali, minulo soboto naj bi namreč v svetišču priredili ekumensko bogoslužje ob blagoslovitvi novega spomenika Martinu Luthru Kingu. Mašno slovesnost, ki naj bi se je udeležilo najmanj tri tisoč ljudi, so prestavili v ameriško katoliško narodno svetišče Marijinega Brezmadežnega spočetja.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh