Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potrjen prvi primer okužbe z omikronom v Sloveniji [VIDEO]

Za vas pišejo:
Tereza Mohar, Janez Porenta
Objava: 14. 12. 2021 / 10:34
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2021 / 12:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Potrjen prvi primer okužbe z omikronom v Sloveniji [VIDEO]
Okužbe s koronavirusno različico omikron so v porastu. FOTO: Unsplash

Potrjen prvi primer okužbe z omikronom v Sloveniji [VIDEO]

Predsednik vlade Janez Janša je na današnji seji državnega zbora razkril, da je tudi v Sloveniji potrjen prvi primer okužbe z novo različico koronavirusa, omikronom.

V evropskih državah so okužbe s koronavirusno različico omikron v porastu, včeraj so denimo na Otoku potrdili prvo smrt zaradi omikrona, ta različica v Londonu predstavlja že okrog 40 % vseh okužb.


Omikron odkrit v Ljubljani

»Danes se je tudi Slovenija uvrstila na seznam teh držav, saj so v Ljubljani odkrili skupek omikrona, nove različice virusa, ki je v nekaterih evropskih državah zelo razširjen,« je premier Janez Janša omenil v odgovoru na poslansko vprašanje Jožefa Horvata (NSi).

Več informacij na vladni novinarski konferenci

Več informacij je bilo podanih na današnji vladni novinarski konferenci, na kateri so sodelovali minister za zdravje Janez Poklukar, nacionalna koordinatorka programa cepljenja z NIJZ Marta Grgič Vitek, in predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec.

Včeraj, 13. decembra, se je sestala posvetovalna skupina, ker smo v Slovenijo dobili cepivo za cepljenje proti Covidu-19 za otroke in je potrebno, da se priporočila posodobijo. O tem, kar se tiče cepljenja otrok, bo več znano danes ob 14. uri na novinarski konferenci. »Priporočilo pa je, da cepijo otroci, ki so rizični ali kronični bolniki, ter tudi za tiste otroke, ki živijo z ljudmi, ki so rizični, cepljenje pa je smiselno tudi za ostale otroke,« je pojasnila Marta Grgič Vitek. 

Časovne spremembe med osnovnim cepljenjem in poživitvenim odmerkom

Na tem področju prihaja do spremembe, saj je varno in učinkovito, da poživitveni odmerek prejmemo tudi prej kot v šestih mesecih. Poživitveni odmerek se sicer še naprej priporoča po šestih mesecih, najkrajši presledek med osnovnim cepljenjem in poživitvenim odmerkom pa je odslej skrajšan na tri mesece. 

Omeji se tudi veljavnost covidnega potrdila

Omeji se veljavnost digitalnega covidnega potrdila za osebe, ki imajo osnovno cepljenje, na 270 dni. Po 270 dneh bi ta certifikat prenehal veljati, potem je potreben poživitveni odmerek za obnovitev. 

Potrjeni najmanj štirje vzorci z novo različico 

Miroslav Petrovec je potrdil, da so ugotovili štiri vzorce, v katerih je nedvomno dokazano, da gre za različico omikron, ki je v Evropi že precej razširjena. »Obdobje, v katerem so bile te osebe zajete, je med 29. novembrom in 6. decembrom,« je dejal Petrovec in povedal še, da so vse štiri osebe z območja glavnega mesta oziroma iz osrednjeslovenske regije. 

»Za eno od okuženih oseb je verjetno, da gre za osebo, ki je v preteklosti že prebolela Covid, v lanskem letu,« je dejal Petrovec in opozoril še, da je »okužba lahko razširjena bolj, kot je to prvo dejstvo odkrilo«. Ponovno je vse navzoče pozval k cepljenju, kajti le to nam daje možnost, da »se bomo lahko tudi z novo različico bolje spopadli«. 

Prošnja in poziv vsem, da pristopimo k cepljenju 

Spregovoril je tudi minister Janez Poklukar, ki je objasnil obremenjenost bolnišnic. »Odkritje omikrona lahko napoveduje celo nov val,« je opozoril minister Janez Poklukar. Napovedal je še, da se bo v prihodnjih tednih s koronavirusom srečal vsak Slovenec, Covid pa bo polnil bolnišnice še vse do poletja, kar bo zdravstvo težko zdržalo, saj je zdravstveni sistem že zdaj preobremenjen. 

»Sporočilo je jasno: k cepljenju moramo pristopi vsi. Ne iščimo več izgovorov, temveč zaupajmo stroki,« je še pozval minister in napovedal, da bodo od 19. do 23. decembra po Sloveniji potekali dnevi cepljenja za odrasle. 

V ponedeljek, 13. decembra, so v Sloveniji ob 5111 PCR-testih potrdili 1712 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je znašal 33,5 odstotka, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V Sloveniji je tako trenutno 21.362 aktivnih okužb. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.238.752 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.171.573.


Nalaganje
Nazaj na vrh