Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Preobremenjenost tudi na ljubljanski pediatrični urgenci

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 16. 01. 2023 / 11:55
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.01.2023 / 13:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Preobremenjenost tudi na ljubljanski pediatrični urgenci
Strokovnjakinji med današnjo izjavo za javnost. FOTO: Boštjan Podlogar/STA

Preobremenjenost tudi na ljubljanski pediatrični urgenci

Na pediatrični nujni medicinski pomoči (PNMP), ki deluje v ZD Ljubljana Center, beležijo povečano število obiskov zaradi respiratornih obolenj. Vse večje je število obiskov tudi preko dneva, ko PNMP ne deluje. Starše prosijo, naj se čez dan obračajo na otrokovega pediatra oziroma enoto, kjer bi morali zagotoviti nadomeščanje v primeru njegove odsotnosti.

Vodja zdravstvenega varstva predšolskih otrok, šolskih otrok in mladine enote Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana Center ter vodja PNMP ZD Ljubljana Tatjana Grmek Martinjaš pojasnjuje, da v nočnem času na PNMP beležijo povečano število obiskov. Do tega prihaja zaradi prehladnih viroz, predvsem pri predšolskih otrocih. 

Obiski primerljivi s stanjem v času epidemije 

Ob tem pričakujejo tudi vrhunec števila okužb z virusi gripe pri otrocih. Trenutno število obiskov je primerljivo s stanjem pred začetkom epidemije covida-19, pri čemer upajo, da ne bo tako hudo kot januarja 2020, ko so v eni noči beležili 78 obiskov. 

80 odstotkov obiskov je nenujnih 

Tako kot ambulante nujne medicinske pomoči, namenjene odraslim, tudi v ambulanti PNMP sicer beležijo okoli 80 odstotkov primerov, ki niso nujni. 

Medicinska sestra Erika Verbič staršem svetuje, da pred obiskom najprej pokličejo po telefonu, čeprav morajo občasno vztrajati nekoliko dlje, saj so zaposleni obremenjeni s siceršnjimi zadolžitvami.

Vendar pa se starši nanje obračajo tudi med tednom preko dneva, ko PNMP ne deluje. Danes do 11. ure so beležili tri take primere. »S tem nas spravljajo v hudo stisko, saj se mora sestra s temi, ki pridejo, vseeno ukvarjati, uvrstiti v stopnjo nujnosti, zapustiti svojo ambulanto in to opraviti,« je dejala in poudarila, da nujne primere vseeno obravnavajo, čeprav ima otrok pediatra v kateri od drugih enot.

Poziv staršem: »Za pomoč se obrnite na otrokovega pediatra«

Čez dan so za nujna stanja otrok zadolženi vsi otroški in šolski dispanzerji posameznih enot ZD Ljubljana. Starše prosijo, naj se za pomoč obračajo na otrokovega pediatra oziroma enoto zdravstvenega doma, kjer bi moralo biti urejeno nadomeščanje pediatra v primeru njegove odsotnosti.

FOTO: Tatjana Splichal 

»Ko njihov pediater ne dela, pridejo k nam«

Pomoč pri njih čez dan iščejo tudi tujci in turisti, pa starši z otroci, ki jih zavrnejo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, prav tako otroci, ki so opredeljeni pri pediatrih koncesionarjih, čeprav bi se morali tudi slednji »medsebojno pokrivati v rednem delovnem času«. Nanje se obračajo tudi otroci s starši okoliških občin, kot je Vrhnika, Grosuplje, Ivančna Gorica, Kamnik in Ribnica, ko njihov pediater ne dela.

Dolgoročna rešitev

Tatjana Grmek Martinjaš je kot dolgoročno rešitev izpostavila uvedbo pediatrične nujne medicinske pomoči tudi čez dan v okviru pediatričnega urgentnega centra. A mora najprej delo začeti urgentni center v Ljubljani. Slednjega bosta glede na dogovor med zdravstvenim ministrom Danijelom Bešičem Loredanom in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem v prostorih ljubljanske urgence skupaj vzpostavila UKC Ljubljana in ZD Ljubljana.

Kaj o tem pravijo starši?

Na današnji novinarski konferenci so predstavniki zdravstva spregovorili iz svojega stališča, da so preobremenjeni in da je težava v starših, ki v ambulanto nujne pomoči pripeljejo tudi otroke, ki niso nujni primeri. Niso upoštevali, da je staršem težko prepoznati, kdaj je otrok nujno bolan in kdaj ne, ter da so otroci pri razpadu zdravstvenega sistema, ki smo mu priča - še zlasti v Ljubljani - bolj ranljivi. 


Nalaganje
Nazaj na vrh