Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Povezava med pedofilijo in homoseksualnostjo se nanaša na primere iz duhovniških vrst’

Objava: 15. 04. 2010 / 10:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Povezava med pedofilijo in homoseksualnostjo se nanaša na primere iz duhovniških vrst’

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža pojasnjuje izjave vatikanskega državnega tajnika

Izjava vatikanskega državnega tajnika, kardinala Tarcisia Bertoneja, ki je med svojim obiskom v Čilu na tiskovni konferenci dejal, da do pedofilije pride zaradi homoseksualnih nagnjenj in ne zaradi celibata, je v svetovnih medijih izzvala cel val ogorčenja. Zagovorniki homoseksualcev Bertoneja obtožujejo, da želi za spolne zlorabe mladoletnikov s strani duhovnikov katoliške Cerkve okriviti homoseksualce. Njegovo izjavo označujejo kot ‘napačno in nečloveško’ in navajajo dejstvo, da večino spolnih napadov na mladoletne zakrivijo heteroseksualci.

Na plaz kritik so se odzvali tudi v Vatikanu. Tiskovni predstavnik Svetega sedeža, p. Federico Lombardi, je pojasnil, da se podatki o povezavi med pedofilijo in homoseksualnostjo, ki jih je v Čilu navajal kardinal Bertone, nanašajo na primere iz vrst duhovnikov. To je razvidno iz statistike zabeleženih primerov znotraj katoliške Cerkve, ki jo je pred mesecem dni objavil vatikanski pravnik, msgr. Charles Scicluna (http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/C0E7657A9CE8793FC12576E7002D939F?OpenDocument).

Po objavljenih podatkih se znotraj katoliške Cerkve deset odstotkov spolnih zlorab zgodi pri otrocih, devetdeset odstotkov pa pri mladostnikih. Od tega je šestdeset odstotkov storilcev moškega in trideset odstotkov ženskega spola.

Kardinal Bertone je na tiskovni konferenci v Čilu posredoval izsledke ‘številnih strokovnjakov, ki povezave med celibatom in pedofilijo niso ugotovili, medtem ko je precej zabeleženih primerov povezave med pedofilijo in homoseksualnostjo’. Po besedah p. Lombardija se ti podatki očitno nanašajo na problem spolnih zlorab v duhovniških vrstah in niso posploševalni.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh