Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Pozabili smo na male čudeže«

Za vas piše:
David Ahačič
Objava: 18. 10. 2021 / 17:30
Oznake: Dogodek, Knjiga
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2021 / 17:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Pozabili smo na male čudeže«
Ob Cilki Avsenik in Boštjanu Debevcu je s pesmijo nastopil tudi Cilkin sin Peter. FOTO: David Ahačič

»Pozabili smo na male čudeže«

O veselju nad življenjem, o odprtih očeh, o pogumu sta v soboto, 16. oktobra, v župnišču v Lescah govorila Cilka Avsenik, zvesta dopisnica Družine in avtorica knjige Svoboda je v Resnici, ter Boštjan Debevec, odgovorni urednik tednika Družina.

V knjigi so zbrani zapisi, s katerimi se je Cilka Avsenik v tedniku odzivala predvsem na aktualna družbena vprašanja, pa tudi na spreminjajoče se kulturne smernice; v vsem pa je težila za resnico in pravico ter spodbujala k uporabi zdrave »kmečke« pameti.

Odgovorni urednik Družine Boštjan Debevec je opozoril, da moramo kristjani izkazati veliko poguma in notranje svobode, če želimo stopiti v javnost in trdno zagovarjati naša stališča, saj nam današnji svet pogosto ni naklonjen. FOTO: David Ahačič

Predstavitev je v Lescah, ki letos praznujejo 900-letnico pisne omembe, gostil Cilkin sin Marko Avsenik, ki je avgusta nastopil službo župnika v tem starodavnem gorenjskem romarskem kraju. Približal se je domu, saj številčna Avsenikova družina izhaja s Koroške Bele. Župnik Marko je na začetku svojo mami kratko predstavil, njegov brat Peter pa je v srečanje uvedel s pesmijo. 

Boštjan Debevec je opozoril, da moramo kristjani izkazati veliko poguma in notranje svobode, če želimo stopiti v javnost in trdno zagovarjati naša stališča, saj nam današnji svet pogosto ni naklonjen. Ga. Cilka je odvrnila, da se je oglasila vedno, ko je čutila potrebo opozoriti na zablode, in da v domačem okolju nikoli ni občutila kakšnega zavračanja. 

Od leve: sin Peter, hči Metka, Cilka Avsenik, sin Marko, Boštjan Debevec. FOTO: David Ahačič

Veliko je pisala o vlogi ženske, saj meni, da sodobna emancipacija lahko ubira tudi napačne smeri. K odločnemu zastopanju vloge ženske v svetu jo že od mladih nog spodbuja negativna izkušnja župnika, ki žensk ni dovolj spoštoval, pomenljiva je bila njegova izjava: »Če ženske pojejo, je to kakor čaj brez sladkorja.« Pravi, da je izgubljanje besed o enakopravnosti odveč, če med ljudmi vlada pristna ljubezen, še zlasti v zakonski zvezi. Poslušalci so se strinjali z njeno preprosto oceno, da je za veliko večino težav sodobnega časa kriv človeški egoizem.

Cilka Avsenik je veliko pisala o vlogi ženske, saj meni, da sodobna emancipacija lahko ubira tudi napačne smeri. FOTO: David Ahačič

Sogovornika pa sta se pogovarjala tudi o tedniku Družina, ki ga je Cilka Avsenik pohvalila in hudomušno dodala: »Družino v dveh dneh preberem od A do Ž, še križanko rešim, pa nikoli nič ne zadanem.«

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Svoboda je v Resnici
Filozofija in esejistika
17,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh