Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pozabljena Sirija: »Sankcije vedno prizadenejo najbolj uboge«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 08. 2023 / 15:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.08.2023 / 11:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pozabljena Sirija: »Sankcije vedno prizadenejo najbolj uboge«
Prebivalce Sirije je nazadnje prizadel še močan potres v letošnjem februarju, na nekaterih območjih je izbruhnila epidemija kolere. FOTO: Vatican Media

Pozabljena Sirija: »Sankcije vedno prizadenejo najbolj uboge«

V luči vojn in naravnih nesreč, ki pestijo današnji svet, slednje so v letošnjem poletju močno prizadele tudi velik del naše države, vedno obstaja nevarnost, da pozabimo na tiste, ki so se začele že dolgo nazaj in se nič več ne pojavljajo na naslovnicah svetovnih medijev.

Na to v teh dneh opozarja katoliška redovnica s. Marta Luisa, ki že več let deluje v Siriji. Človekoljubna delavka javno obžaluje posledice zahodnih sankcij, ki še vedno veljajo proti tej državi, in poziva k njihovi odpravi. Kot je povedala v nedavnem pogovoru za spletni portal Vatican News, je namen sankcij »prizadeti sirsko vlado. Sankcije pa vedno prizadenejo le običajne ljudi.« Redovnica trapistka živi v Homsu in na lastne oči opazuje, kako sankcije »najbolj prizadenejo najbolj uboge«.

Negotove razmere v svetu so oslabile pozornost mednarodne skupnosti in o Siriji se ne govori več.

Zaradi številnih kriz po svetu in vojne v Evropi obstaja resna nevarnost, da bo trpljenje prebivalcev Sirije pozabljeno, je prepričana s. Marta Luisa. Velikodušna pomoč iz tujine, Cerkva ter človekoljubnih organizacij in posameznikov je mnogim omogočila preživetje, »toda negotove razmere v svetu so oslabile pozornost mednarodne skupnosti in o Siriji se ne govori več«.

Posledice vojne v sirskem Homsu. FOTO: Vatican Media

Tam pa vojna »v resnici še ni končana«, je v pogovoru za vatikanske medije pojasnila redovnica: »Še vedno je veliko uničenja.« Prebivalce Sirije je nazadnje prizadel še močan potres v letošnjem februarju, na nekaterih območjih je izbruhnila epidemija kolere. Zaradi dolgotrajnega oboroženega spopada in drugih kriz devet od desetih Sircev zdaj živi v revščini, je povedala s. Marta Luisa: »Razvija se nekakšna pozabljivost, kar je zaradi vseh napetosti povsem razumljivo. Toda splošne razmere in verižne reakcije Sirijo vedno bolj slabijo.«

Nalaganje
Nazaj na vrh