Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Požar je lahko zanetiti, težko pa pogasiti«

Za vas piše:
D. O. / STA
Objava: 03. 12. 2012 / 09:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Požar je lahko zanetiti, težko pa pogasiti«

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki danes končuje svoj obisk v ZDA, je komentirala tudi predsedniške volitve in nedavne proteste.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak se je na koncu svojega večdnevnega obiska pri ameriških Slovencih včeraj ustavila še v New Yorku.

"Kdor podpira nasilje, se igra z ognjem"

V Clevelandu je ministrica tudi volila. "Nova Slovenija je sicer prej podpirala drugega predsedniškega kandidata, sedaj pa smo naše člane in volivce pozvali, naj se volitev udeležijo in volijo za tistega, ki je bolj povezovalen," je povedala za STA.

V času njenega obiska v ZDA je po Sloveniji izbruhnilo več demonstracij in protestov. "Demonstracije so demokratična pravica državljanov. Tudi sama sem večkrat razočarana nad stanjem v Sloveniji, ko ugotavljamo, da ima vlada oblast, nima pa moči, da izvede potrebne reforme," je povedala Novakova, ki je razočarana tudi, ko vidi, da primeri korupcije in klientelizma ne dobivajo sodnega epiloga.

"Zato se ne čudim, da je ljudem prekipelo in so se odločili za proteste. Nikakor pa ne odobravam nasilja. To zagotovo ni v duhu demokracije. Tisti, ki spodbujajo takšen način demonstriranja, se igrajo z ognjem. Požar je lahko zanetiti, težko pa ga je pogasiti," je menila.


V ZDA največ slovenskih izseljencev

Novakova je sicer v New Yorku frančiškanskemu patru Martinu Krizologu podelila priznanje in zahvalo ob 20. obletnici vodenja župnije Sv. Cirila.

"ZDA sem si izbrala za svojo prvo daljšo pot tudi zaradi tega, ker v ZDA živi največ slovenskih izseljencev. Obiskala sem veliko takšnih in drugačnih slovenskih skupnosti in povsod sem bila kot ministrica slovenske vlade lepo sprejeta. Ljudje so hvaležni, ker je Slovenija ohranila funkcijo ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu," je med drugim povedala Novakova.


Ministrica podelila lepo število priznanj

Iz Minneapolisa se je odpravila v največje slovensko mesto v ZDA Cleveland, kjer si je med drugim ogledala dvorano slavnih in muzej polke ter ob 25. obletnici predsedniku ustanove Joeu Valencicu prav tako predala priznanje. To je dobil tudi slavni "polka duhovnik" Frank Perkovich iz Minnesote, ki je bil med udeleženci tradicionalnega festivala in podelitve nagrad "Polka Fest" v clevelandskem Marriottu.

Ministrica si je v Clevelandu ogledala še obe slovenski župniji Sv. Vida in Sv. Marije Vnebovzete, obiskala je Slovensko pristavo, Slovenski narodni dom ter muzej in arhiv, ki je bil pred leti odprt na pobudo njenega sedanjega sodelavca in nekdanjega generalnega konzula v Clevelandu Zvoneta Žigona.

Prav tako je obiskala letovišče SNPJ na meji države Ohio in Pensilvanije, Center za slovenske študije in lektorat slovenskega jezika in srečala številne pripadnike slovenske skupnosti v Clevelandu in okolici. Priznanje vladnega urada je podelila še župniku Sv. Marije Vnebovzete Janezu Kumšetu.
Novakova je v ZDA obiskala tudi slovensko skupnost v Illinoisu. V Jolietu je obiskala muzej Slovenske ženske zveze oziroma po novem Slovenske ameriške zveze, sedež KSKJ in uredništvo časopisa Zarja. V Lemontu se je srečala s slovenskimi frančiškani ter si ogledala Slovenski katoliški - kulturni center in podelila priznanje Dani Rebrici Blaze za njeno delovanje pri ohranjanju slovenske kulture.

Priznanje je podelila tudi v Milwaukeeju in sicer Slovenskemu kulturnemu društvu Triglav in Slovenskemu umetniškemu programu. V Milwaukeeju si je ogledala tudi slovensko glasbeno knjižnico. Ministrica se je v nedeljo v slovenski cerkvi Sv. Cirila srečala s slovensko skupnostjo, ki ji je priredila krajši sprejem, danes pa se bo srečala še s poslovneži in predstavniki Slovenske ameriške zveze, nato pa odpotovala domov.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh