Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pozitivni medijski odziv na papeževo okoljsko okrožnico

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 06. 2015 / 08:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pozitivni medijski odziv na papeževo okoljsko okrožnico

Pozitivni medijski odziv na papeževo okoljsko okrožnico

Novi dokument je deležen velike pozornosti mednarodnega tiska.

Mednarodni mediji so minuli teden z veliko pozornostjo spremljali objavo nove papeške okrožnice z naslovom Laudato si. Odziv na novi dokument je v veliki meri zelo pozitiven. Italijanski časnik La Stampa iz Torina je komentiral: »Pisanje papeža Frančiška ni le okoljevarstvena okrožnica. Rimski škof v besedilu okoljsko vprašanje razčlenjuje do najmanjših podrobnosti in s tem v resnici predstavlja nujno potrebno globalno kritiko razvojnega modela, ki vključuje celotno človeštvo in ves svet in oba vodi v brezno samouničenja.«Na podobno dramatičen način razmišljajo pri španskem časniku El Pais iz Madrida: »V Vatikanu so pravkar prižgali bombo z nepredvidljivo močjo. Uradna objava okrožnice papeža Frančiška o varovanju stvarstva pomeni pravo vojno napoved velikim industrijskim podjetjem in vladam najmočnejših držav. Kajti ti so, kot piše papež, povzročitelji podnebnih sprememb in revščine, ker so si za lastne potrebe prisvojili naravne vire v preobilju.«

New York Times takole komentira: »Vizija, ki jo v novi okrožnici predstavlja papež Frančišek, je s svojimi cilji izjemno daljnosežna. Papež opisuje netrajnostno izkoriščanje in uničevanje okolja, za vse to pa krivi brezbrižnost, brezobzirno pehanje za dobičkom, pretirano zaupanje v tehniko in politično kratkovidnost. Najranljivejše žrtve, piše Frančišek, so najrevnejši ljudje, ki jim oropajo domovino, nato pa jih pustijo same.«

Britanski časnik The Guardian papežev dokument ocenjuje kot poziv bogatim narodom, naj plačajo svoje dolgove revnim. Okrožnica je v luči pojemajočih zalog fosilnih goriv »moralni poziv k ukrepanju«. Papež obenem izraža svoj »bes in zaskrbljenost spričo brezbrižnosti mogočnih«.

Malce zadržano so se na okoljsko okrožnico odzvali mediji v Franciji. »Papež napada kulturo odmetavanja bogatih držav«, je svoj prispevek naslovil francoski dnevnik Le Monde. Glavni urednik katoliškega časnika La Croix, Dominique Greiner, se v video sporočilu sprašuje: »Česa se lahko naučimo iz papeževe okrožnice?« Kriza je moralna, kriza civilizacije. Papež izraža kritiko, da morajo revni trpeti zaradi učinkov podnebnih sprememb.

Avstralski časnik Sydney Morning Herald v papeževi okrožnici vidi izziv za vse dvomljivce v podnebne spremembe in poduk tistim, ki jih znanost stežka doseže. Kdor pa računa s tem, da bo papeževo sporočilo dvomljivcem v podnebne spremembe, ki naj bi jih povzročil človek, vzelo veter iz jader, pričakuje preveč, komentira časnik. Okrožnica pa tlakuje pot papeževemu obisku v Združenih državah Amerike v letošnjem septembru, kjer bodo podnebne spremembe gotovo tudi igrale pomembno vlogo.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh