Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pozitivni odmevi na papežev obisk v britanskem tisku

Objava: 21. 09. 2010 / 07:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pozitivni odmevi na papežev obisk v britanskem tisku

‘The Times’ je zapisal: Ljudje so videli ‘uglajenega belolasega moža, ki je z mehkim glasom in nemškim naglasom ponujal globoke misli o Bogu in sodobni družbi’.

Papež Benedikt XVI. je s svojim štiridnevnim obiskom v Veliki Britaniji uspešno odpravil vse pomisleke, ki so se porajali na Otoku pred njegovim prihodom. Do takšnega zaključka je prišel večji del britanskega tiska v svojih ponedeljkovih izdajah. ‘Sporno potovanje je potekalo dosti bolje, kot je bilo sprva pričakovati,’ je zapisal liberalno usmerjeni ‘The Independent’. Zahvala za to gre predvsem papeževim besedam in načinu, na kakršnega jih je izrekel. ‘Tudi brez karizme svojega predhodnika,’ so zapisali v uvodniku, ‘je Benedikt XVI. pokazal svojo toplejšo, bolj človeško in manj strogo plat kot jo kaže od daleč’.

Četudi se ni neposredno opravičil za zamolčane primere spolnih zlorab, je sveti oče v svojih izjavah naredil korak naprej v primerjavi s svojimi dosedanjimi komentarji na temo zlorab, še piše ‘The Independent’. Na ‘britanski živec’ naj bi katoliški obiskovalec stopil s svojimi izjavami o ‘agresivnem sekularizmu’, z vztrajanjem pri vrednoti dostojanstva slehernega človeka in s svojim svarilom pred stremljenjem za blagostanjem in slavo. V številnih Britancih je ponovno zbudil nelagodje glede stanja v lastni državi, tako v vernih kot tudi v nevernih.

Malce bolj kritično papežev obisk ocenjuje ‘The Guardian’. V luči več stoletij starega razkola med anglikansko in katoliško tradicijo so zapisali, da je v sodobnem času bolj potrebno približevanje vernikov in tistih, ki to niso, kot pa povezovanje med protestanti in katoličani. Benedikt XVI. je po njihovem mnenju odpotoval, ne da bi to vrzel zapolnil.

Vsakourna poročila o vseh papeževih dejavnostih v času njegovega obiska so čudovite slovesnosti ‘udomačila’ po vseh domovanjih v Veliki Britaniji. Da pa bi lahko sveti oče svoje duhovno kraljestvo povezal z Združenim kraljestvom, bi se moral bolj odpreti za sodobno stvarnost, meni ‘The Guardian’, in dežela bi mu morala v celoti prisluhniti.

Nasprotnega mnenja so pri konzervativnem časniku ‘The Daily Telegraph’. Njihov komentator Peter Stanford je zapisal, da si je sveti oče med obiskom dosti bolj prizadeval za ponovno vzpostavitev dialoga med Cerkvijo in civilno družbo kot pa za spreobračanje ljudi. Nastopal je skromno in očarljivo in se ‘vsekakor ni streotipno predstavljal kot sovražnik žensk, oster nasprotnik homoseksualcev in pobožnjakar iz slonokoščenega stolpa’.

Politično sredinski ‘The Times’ je poročal o ‘malodane evforičnem’ vzdušju na letališču, ko je papeževo letalo iz Birminghama poletelo proti Rimu. ‘Duhovni uspeh’, o katerem je spregovoril vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, je moč razložiti predvsem z razbitjem predsodkov: Benedikt XVI. se britanski javnosti ni predstavil kot ‘odmaknjeni tevtonski zadrtež’ in tudi ne kot ‘Ratzinger, Božji rotvajler’. Namesto tega so ljudje videli ‘uglajenega belolasega moža, ki je z mehkim glasom in nemškim naglasom ponujal globoke misli o Bogu in sodobni družbi’.

Tudi bulevarski časnik ‘The Daily Mail’ je zapisal, da ‘se je potovanje izteklo dosti uspešneje kot si je britanska katoliška hierarhija sploh drznila upati’. Benedikt XVI. je spregovoril ‘duši naše dežele’ in oznanjal ‘večne moralne resnice, ki se jih naši politični in verski voditelji običajno raje izogibajo’. Pod črto je papež Britancem pokazal, kakšno deželo si sploh želijo.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh