Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pozitivni odzivi na papežev obisk v libanonskih medijih

Objava: 18. 09. 2012 / 07:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pozitivni odzivi na papežev obisk v libanonskih medijih

Priznanje svetemu očetu, da je bil kljub sporom na tem območju in nemirom po objavi protiislamskega filma pripravljen odpotovati na Bližnji Vzhod.

Obisk papeža Benedikta XVI. v Libanonu je v tamkajšnjem tisku večinoma poskrbel za pozitiven odziv. Različni časniki v arabskem jeziku so obisk svetega očeta označili kot ‘zgodovinski’. Benediktu XVI. so izrekli priznanje, , da je bil kljub sporom na tem območju in nemirom po objavi protiislamskega filma pripravljen odpotovati na Bližnji Vzhod.

Da je Benedikt XVI. ne glede na proteste zaradi protiislamskega filma ‘Nedolžnost muslimanov’ pripotoval v Libanon, je morda najpomenljivejše sporočilo, je zapisal veliki arabski dnevnik ‘An-Nahar’. Med pozdravnim govorom na letališču in nagovorom ob podpisu postsinodalne spodbude za Bližnji Vzhod je papež ‘v manj kot petih urah pojasnil zgodovinsko naravo svojega obiska v Libanonu’. Vse verske skupnosti in politične skupine so skupaj slavile ‘zmago ljubezni nad sovraštvom, strpnosti nad maščevanjem in edinosti nad razhajanjem’.

Tudi po mnenju časnika ‘Al-Anwar’ so se različne družbene in verske skupine papežu predstavile kot enotne, celotno libanonsko ljudstvo pa je pokazalo svojo željo po edinosti in miru. Časnik ‘Al-Joumhouria’ je zapisal, da Libanoncem tudi stopnjevanje nasilja na severu Libanona ni skalilo veselja nad papeževim obiskom. Državna poročevalska agencija NNA je prvi dan papeževega obiska označila kot ‘veličasten’ in je izpostavila skladnost libanonskih verskih skupnosti na tem območju kot ‘vzorno’.

Francosko govoreči časnik ‘L'Orient le Jour’ pa je močno prisotnost šiitskih otrok in mladih ob papeževem prihodu v Bejrut označil kot ‘orkestrirano’. Obenem so ostri varnostni ukrepi poskrbeli za to, da ‘običajni verniki’ skorajda niso mogli pozdraviti Benedikta XVI. na njegovi poti z letališča proti Harissi.

’L'Orient le Jour’ še obžaluje, da politični toni v govoru melkitskega patriarha Gregorja III. Lahama med podpisom postsinodalne spodbude v ničemer niso bili usklajeni z nagovorom Benedikta XVI. Gregor III. je izrazil zahtevo po priznanju palestinske države ter posredovanje za dosego ‘enakopravnosti, pravičnosti in resnice’ v palestinskem sporu.

Tudi angleško govoreči časnik ‘Daily Star’ od Vatikana kot politične ustanove zahteva ‘dejavno vpletenost proti krivici, ki se dogaja Palestincem’. To se jim zdi edini način, da bi med sprte strani vnesli retoriko miru.

V libanonskih medijih so na odziv naleteli tudi pohvala Benedikta XVI. ‘arabski pomladi’ in njegov poziv k prenehanju nasilja. To je izredno pomembno sporočilo za celotno območje, je zapisal sunitski dnevnik ‘Al-Mustaqbal’.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh