Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poziv predsednikov škofovskih konferenc G-8

Objava: 04. 06. 2007 / 08:50
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poziv predsednikov škofovskih konferenc G-8

Poziv predsednikov škofovskih konferenc držav udeleženk, naj udeleženci vrha sprejmejo konkretne ukrepe zoper siromaštvo ljudi in klimatske spremembe ter za zdravstveno oskrbo, mir in varnost in izobraževanje.

Tovrsten poziv so predsedniki škofovskih konferenc Nemčije, Anglije in Walesa, Francije, Japonske, Kanade, Ruske federacije in ZDA namenili v odprtem pismu državnim in vladnim voditeljem, ki so se v sredo, 6. junija, zbrali na srečanje industrijsko najbolj razvitih držav sveta v Heiligendammu. Vsebino pisma so objavili v nedeljo, 3. junija.

Podpisniki skupnega pisma udeležence srečanja pozivajo k »srčnemu in odločnemu ravnanju«, ki odgovarja moralni obveznosti bogatih narodov, da podpirajo človeško življenje in njegovo dostojanstvo ter ohranjajo božje stvarstvo.

Škofje posebej pozdravljajo dejstvo, da bo v ospredju pozornosti na srečanju znova Afrika. Posebno podporo zaslužijo pobude za dobro vladno vodenje v okviru Novega partnerstva za razvoj Afrike (NEPAD), pa tudi denarna pomoč in primerne razvojne strategije za okrepitev zdravstvenega sistema. Kar zadeva boj zoper aids, je treba razširiti programe pomoči na področju šolske izobrazbe, še posebej žena in deklet.

Škofje so posebno pozornost namenili »vnebovpijoči človeški tragediji v Darfurju«. To, da mednarodna javnost tukaj ni mogla sprejeti učinkovitih ukrepov, je z moralnega gledišča nesprejemljivo. Države G-8 naj se zavzamejo za to, da bodo ZN dobili popolno pooblastilo za okrepitev mirovnih enot v tem delu Afrike. Za utrditev miru v tistih državah, ki jih pretresajo politični konflikti, pa je potrebna boljša uskladitev na političnem, gospodarskem in družbenem področju.

Pisci pisma podpirajo prizadevanje papeža Benedikta XVI., da se je treba bolj učinkovito upreti zakoniti in nezakoniti trgovini z orožjem, dragocenimi surovinami, odlivom kapitala iz revnih držav, pranju denarja in korupciji.

Škofje, torej, udeležence vrha G-8 pozivajo k dejanjem, ne le besedam, kajti siromaštvo ljudi, aids, klimatske spremembe zahtevajo takšne rešitve, ki bodo prinesle izboljšanje prihodnjim rodovom. Zanje se je treba potruditi, odločno ukrepati na svetovni ravni. Nikakor se ne sme uresničiti pregovor, da ta vrh razen stroškov, ni ničesar prinesel, je v pogovoru za nemško katoliško agencijo KNA posvaril predsednik nemške škofovske konference kardinal Karl Lehmann.
Tudi zaradi tega ne, ker ni prišlo do na prejšnjih srečanjih obljubljenega povišanja razvojne pomoči najsiromašnejšim državam sveta; ta celo nazaduje. To se mora nujno spremeniti, zlasti še glede Afrike. »Afriška pot od brezupa do upa bo prinesla več varnosti vsem narodom,« opozarjajo škofje.

Močno zaskrbljujejo tudi klimatske spremembe in uničevanje okolja. Bogate države so poklicane, da tukaj zaobrnejo tok dogajanj, obvarujejo svet pred grozečimi dramatičnimi posledicami. Pri tem pa ne smejo več naprtiti stroškov najrevnejšim, marveč naj jih nosijo tisti, »ki so od škodljivih emisij imeli največ koristi«.

Tudi na področju preprečevanja širjenja aidsa je treba biti učinkovitejši. Zadnje znamenja, ki prihajajo od ministrov za razvoj držav G-8, so sicer spodbudna, vendar bo treba v boj zoper aids vložiti še več denarja.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh