Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Požrtvovalno delo v domovih za starejše

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 04. 11. 2020 / 11:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2020 / 15:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Požrtvovalno delo v domovih za starejše

Požrtvovalno delo v domovih za starejše

Zaposleni v domovih za starejše delajo tudi po 12 ur, mnogi niti ne odhajajo domov.

Velike stiske stanovalcem v domovih za starejše povzroča umanjkanje stika s svojci. FOTO: Tatjana Splichal

Drugi val epidemije novega koronavirusa je – tako kot že spomladi v prvem valu – močno obremenil življenje in delo v domovih za starejše. Virus se naglo širi tudi v teh domovih, na Koroškem so denimo okužbe potrdili v vseh večjih domovih za starejše, na Severnem Primorskem je najhuje v enoti doma upokojencev Podbrdo v Petrovem brdu, kjer je bilo pred dnevi okuženih 86 od 93 stanovalcev.

Na Gorenjskem se stanje nekoliko umirja. V škofjeloškem centru slepih in slabovidnih, kjer je bilo okuženih 55 stanovalcev in 28 zaposlenih, se je 20 stanovalcev že vrnilo nazaj v dom, prav tako so se na delo vrnili štirje zaposlenih. V drugih domovih na Gorenjskem je število okuženih bistveno manjše.

Stanje se umirja tudi v domu v Loki pri Zidanem mostu, kjer je bilo po včerajšnjih podatkih okuženih še 51 stanovalcev, 67 pa jih je že ozdravelo. Med zaposlenimi jih je okuženih 29, ozdravelo pa jih je 15.
Okužba se je močno razširila tudi v socialno-varstvenem zavodu Hrastovec, kjer je okuženih 28 stanovalcev in 16 zaposlenih.



Kadrovske stiske velike, a jih rešujejo

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) Cveto Uršič je na včerajšnji vladni novinarski konferenci poudaril, da domovi kljub situaciji delajo dobro, se jih pa večina spopada s kadrovskim pomanjkanjem.

Kadrovsko stisko rešujejo s pomočjo študentov medicine, zdravstvenih delavcev s primarnega nivoja, pa tudi s pomočjo novih zaposlitev in v sodelovanju z zavodom za zaposlovanje. 77 domov je na novo zaposlilo 118 delavcev, 114 se jih je vključilo prek javnih del, študenti pa so v domovih opravili že več kot 30 tisoč ur dela.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh