Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praktični vodnik skozi post

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 11. 02. 2016 / 12:05
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praktični vodnik skozi post

Praktični vodnik skozi post

Ne le za postni čas!

Post v smislu odpovedi hrani je beseda, ki jo – razumljivo – najpogosteje povezujemo s postnim časom v cerkvenem letu. Ko pride velika noč, na odpovedi pozabimo do naslednje pepelnične srede. Pa to med kristjani ne bi smelo biti tako. Post ima skozi vse leto izjemno dobrodejne učinke na dušo in telo, kot pišejo na katoliškem spletnem portalu Aleteia.



Morda se zdaj sprašujete … post se krasno sliši, ampak kako naj začnem? … Pa si vzemimo nekaj trenutkov in si dobro oglejmo osnove dobrega in učinkovitega posta.

Priprava: pomembno je, da pred začetkom posta razvijemo strategijo. To se začne z določanjem stvarnega cilja. Začeti moramo preprosto, morda en obrok ob kruhu in vodi, enkrat tedensko. Določimo tudi svoj postni dan. Priporočamo sredo ali petek, saj sta to dva tradicionalna postna dneva v katoliški Cerkvi, ko se spominjamo izdajstva Jezusa in njegovega križanja. Ko postanemo v postu bolj disciplinirani, lahko kruh in vodo razširimo na več obrokov na postni dan ali pa celo na več dni v tednu.

Voda: voda pomaga očistiti naše telo strupov, obenem pa nam nudi le osnovno hidracijo, ki jo potrebujemo za preživetje. Ko se postimo, je nujno potrebno, da povsod, kamor se odpravimo, s seboj vzamemo steklenico ali plastenko vode. Pogosto srknimo iz nje, saj mora telo ostati hidrirano. Morda nas bo tisti dan v skušnjavo zapeljala dišeča kava ali kozarec sladkane pijače, toda z vsemi močmi se skušnjavi uprimo. Kruh in voda bosta zadovoljila naše osnovne potrebe, četudi nam ne bosta nudila tolažbe, ki jo prinaša najljubša hrana ali pijača.

Kruh: za uspešen post je temeljnega pomena, da izberemo ustrezen postni kruh. Ker običajnemu belemu kruhu primanjkuje večina hranljivih snovi, je bolje, če posežemo po polnozrnatih ali pirinih hlebcih. Kruh, ki ga uživamo med postom, naj bo povsem naraven, brez kakršnih koli dodatkov.

Molitev: v začetku dneva vzemimo v roke beležko in vanjo zapišimo svoje molitvene namene za tisti dan. Morda imamo prijatelja, ki je izgubil službo, morda bolnega sorodnika, ali pa nas je kdo celo prosil, naj molimo zanj. Seznam imejmo vedno pri sebi in skozi ves dan molimo za te ljudi. Prvo molitev zmolimo že pred zajtrkom. Ves dan iščimo dodatne možnosti za molitev, posebej med obroki. Morda bomo tisti dan lahko šli tudi k maši.

Namenska molitev med postom nas opominja, da post ni zgolj praksa asketov. Hrani se odpovemo, da se še bolj približamo Bogu, ne pa zato, da bi dokazali, kako vzdržljiva telesa imamo. Lakota, ki jo občutimo med postom, nas utrdi v resnici, da nas na tem svetu ne mora zadovoljiti nič drugega kot le Bog.

Skušnjave: med postom bomo soočeni s številnimi skušnjavami, zato v molitvi ostanimo povezani z Bogom. Morda se bo kdo pohvalil pred prijatelji, kako zlahka se posti. Jezus nas v evangeliju opozarja, da so takšni ljudje hinavci. Namen posta je, da se približamo Kristusu, ne pa da se drugi približajo nam, ker smo tako krepostni.

Druga skušnjava je lahko brezplačna hrana. Prav tako, kot nam na postne petke morda malce bolj zadiši meso, nas bodo tudi na druge postne dneve mamile različne dobrote. Morda nam bo sodelavec ponudil košček čokolade, ali pa bomo v jedilnici naleteli na ostanke okusnega kosila. Upirajmo se tem skušnjavam in svoje misli osredotočimo na kaj drugega, ne na hrano.

Manj ko bomo čez dan razmišljali o hrani, lažje se bomo postili.

Zaključek posta: postni dan zaključimo z molitvijo. Bogu se zahvalimo za minuli dan in si pripravimo skromen obrok. Lahko nas popade skušnjava, da bi se zaradi odrekanja hrani čez dan zvečer prenajedli, vendar to ni dobro v nobenem pogledu. Hrano užijmo počasi in zavestno. Zahvalimo se Bogu za dar hrane in za milost, da smo se čez dan uspeli postiti.

Kot vsaka druga dobra navada se tudi post na začetku morda zdi zahteven in mikalo nas bo, da bi prenehali. Prišli bodo dnevi, ko se bomo z lahkoto postili, pa tudi dnevi, ko bo lakota močnejša od nas. Naj nam to ne vzame poguma, vztrajajmo! Bog naklanja velike milosti tistim, ki Ga iščejo s pomočjo posta.

»Post očiščuje dušo. Povzdigne nam um in telo približa duhu. Srce napravi skesano in ponižno, razpodi oblake želja, pogasi plamene poželenja in zaneti resnični ogenj čistosti.« (sv. Avguštin)

Vir: www.aleteia.org / The Catholic Gentleman
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh