Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pravljice iz zapuščine Milka Matičetovega

Za vas piše:
I. Ž.
Objava: 18. 10. 2019 / 09:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2019 / 09:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pravljice iz zapuščine Milka Matičetovega

Založba Mladinska knjiga je pod naslovom Tristo zajcev izdala najlepše slovenske ljudske pravljice iz zapuščine Milka Matičetovega.

Knjiga Tristo zajcev prinaša 44 ilustriranih pripovedi iz zapuščine akademika dr. Milka Matičetovega.

Ob 100. obletnici njegovega rojstva jih je v živost vrnila Anja Štefan. Znanim in priljubljenim je pridružila nove, ki jih je izbrskala iz bogatega Matičetovega gradiva.

Nadela jim je svežo, bolj gladko preobleko, ki pa hkrati spoštljivo ohranja sledi starega pripovedovanja.

Živa slovenska ljudska pravljica

»Naj nam torej iz knjige zazveni živa slovenska ljudska pravljica, kot se je pripovedovala včasih in kot jo lahko pripovedujemo danes, je zapisala Anja Štefan, in dodala:

»Pripovedim želim, da bi spet zaživele po domovih, šolah, vrtcih, knjižnicah, domovih za ostarele in še kje. Naj bodo v veselje tistim, ki jih bodo brali, in tistim, ki jih bodo poslušali.«

Ilustrirali so jih Ančka Gošnik Godec, Zvonko Čoh, Jelka Godec Schmidt in Ana Zavadlav.

Spomini Mirka Mahniča

V zbirki Spomini, izpovedi je z naslovom Zapisi II. (1948 –1958) izšla druga knjiga spominov Mirka Mahniča.

Režiser, lektor, vsestranski gledališki ustvarjalec in pisatelj Mirko Mahnič (1919–2018) v svojem pripovedovanju niha med željo in potrebo po ustvarjanju, navdušenjem nad (čisto) umetnostjo ter razočaranjem nad situacijo, ki duši umetnost, nad karierizmom in dvoličnostjo.

Pri tem ves čas izhaja iz svojega konsistentno izdelanega odnosa do sveta in družbe, ki določa njegov odnos do drugih (od Bratka Krefta do Vitomila Zupana in Edvarda Kocbeka) in položaj v družbi: »Moje človeško in umetniško prepričanje je res daleč od marksizma. Malo mi je mar Moskva in malo Vatikan, nikoli mi ni bil blizu politični katolicizem in mi nikoli ne bo. Trdno pa verujem v vrednote socializma in blizu mi je Kristusova človeška gorkota.«

Njegovi zapisi so kot iztrgani iz časa, prinašajo dokument o zgodovini. Celovito podobo avtorja pa izrisujejo drobni pobliski v njegovo zasebno življenje, v topel odnos z mamo, v navezo z bratom, v odnos do žene – drobni okruški dialogov in zamolki, ki mnogokrat povedo več kot besede.

Od genov do zvezd in naprej

Ljudožerci, nespečnost in nore krave, Kako si je deskar prislužil Nobelovo nagrado, Zgodba o 2550 litrih urina v prahu so le trije naslovi poglavij v knjigi Od genov do zvezd in naprej, ki razkrivajo, da bo avtor Sašo Dolenc tudi v nadaljevanju med mladimi in starejšimi bralci izredno priljubljene prve knjige poskrbel za to, da bomo s pomočjo zanimive anekdote iz sveta znanosti izvedeli nekaj novega o naši okolici ali nas samih ter se pri tem še neizmerno kratkočasili.

Dr. Sašo Dolenc je fizik in filozof, ki se ukvarja predvsem z zgodovino in filozofijo znanosti, o čemer je napisal že več knjig, ki so izšle tudi v angleškem jeziku.

Je soustanovitelj in urednik Kvarkadabre – spletnega časopisa za tolmačenje znanosti (www.kvarkadabra.net), kjer objavlja zanimive zgodbe o nastanku znanosti, o ljudeh, ki jo ustvarjajo, o naravnih pojavih in o zakonitostih, po katerih se ti godijo.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh