Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pravljični večer v Kamniku

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 27. 08. 2022 / 15:01
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.08.2022 / 07:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pravljični večer v Kamniku
Številni obiskovalci uživajo ob pripovedovanju povedk in pravljic. FOTO: Jožef Pavlič

Pravljični večer v Kamniku

V Motniku od leta 2012 prirejajo dvodnevni Križnikov pravljični festival pod naslovom Jenkret je biv … Festival, namenjen tako otrokom kot odraslim oživlja kulturno dediščino, ki jo je ohranil Gašper Križnik, eden najpomembnejših zbiralcev slovenskih ljudskih pravljic iz druge polovice 19. stoletja. Na njem nastopajo vrhunski pripovedovalci iz vse Slovenije pa tudi domačini v narečnem jeziku, v kakršnem je pravljice zapisoval Križnik. Festival odlikuje bogat spremljevalni program.

Kdo je bil Gašper Križnik, da mu v Motniku namenjajo tolikšno pozornost? Rodil se je 5. januarja 1848 v Motniku, kjer je tudi umrl, 26. novembra 1904. Sam se je naučil brati in pisati. Najprej je bil čevljar, pozneje je v domačem kraju odprl trgovino. Poročil se je, star 37 let, in imel devet otrok. V Motniku in okolici je zbiral in zapisoval pravljice, povedke, pesmi, pregovore, legende in šale. Pošiljal jih je različnim ustanovam in posameznikom. Med njimi dr. Karlu Štreklju v Ljubljano. Prvi je zapisoval ljudsko izročilo v narečju. Pravljice je začenjal z Jenkret je biv …, kot se tudi imenuje že tradicionalni festival v njegovem rojstnem kraju.

Dr. Marjeta Humar je uvedla v večer, pozdravila obiskovalce in predstavila Gašperja Križnika FOTO: Jožef Pavlič

Društvo sv. Jakoba Kamnik in Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik pa zadnja leta po vzoru Križnikovega pravljičnega festivala v Motniku organizirata pripovedovalski večer z naslovom Križnik po Križniku. Tokratni je bil 26. avgusta ob 20. uri na vrtu Frančiškanskega samostana v Kamniku. Kulturni dogodek je nadaljevanje tradicionalnega Križnikovega pravljičnega festivala v Motniku, na katerem skupaj s kamniškimi pripovedovalci in pripovedkami obujajo Križnikove in druge pravljice iz domače in tuje zakladnice. Pripovedovali so jih: Anže Slana, Anja Završnik, Verena Perko, Ivanka Učakar, Vanja Hočevar, Zdenka Čebašek Travnik, Marjan Semprimožnik in osnovnošolki Karolina Graj in Klara Ivančič Klemenčič.

Za glasbeno spremljavo je poskrbel Trio Magnolija. FOTO: Jožef Pavlič

V kulturni dogodek je uvedla in Križnika predstavila predsednica Društva sv. Jakob Kamnik dr. Marjeta Humar, nastopajoče pa je številnim obiskovalcem predstavila direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik mag. Breda Podbrežnik Vukmir.

Bil je lep kulturni večer v prekrasnem okolju, prijetno razpoloženje pa je omogočilo tudi toplo poletno vreme.

Skupinska fotografija za spomin na lep kulturni dogodek FOTO: Jožef Pavlič



Kupi v trgovini

Modrost naših prednikov 365 + 1
Osebna rast in odnosi
18,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh