Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pravoslavci danes praznujejo božič

Za vas piše:
STA
Objava: 07. 01. 2017 / 16:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pravoslavci danes praznujejo božič

Pravoslavni verniki danes praznujejo božič, praznik Jezusovega rojstva. V Ljubljani so praznik pričakali s polnočno praznično mašo.

Pravoslavni verniki danes praznujejo božič, praznik Jezusovega rojstva. V Ljubljani so praznik pričakali s polnočno praznično mašo v tamkajšnji pravoslavni cerkvi, dopoldne pa so se pri maši zbrali še enkrat.

Vernike Srbske pravoslavne cerkve je ob božiču spismom nagovoril patriarh Irinej, ki je zapisal, da je bil Jezus resnična zgodovinska osebnost in božji odposlanec. Pozval je, naj se vsak otrese vsakdanjih skrbi, da bi lahko v miru sodeloval pri praznovanju skrivnosti božiča.

Zagrebško-ljubljanski metropolit Srbske pravoslavne cerkve Porfirije Perić pa je v petek v božični poslanici na Televiziji Slovenija pravoslavnim vernikom zaželel srečen božič. "Če je Kristus v naših življenjih na prvem mestu, če se rodi v našem srcu, bo tudi vse drugo na svojem mestu," je poudaril.

V petek so imeli v pravoslavni cerkvi badnji dan, ki pomeni bdenje oziromapričakovanje. Na omenjeni dan je v pravoslavni cerkvi v Ljubljani potekalo bogoslužje, po katerem so vernikom razdelili badnjake oziroma slamo in hrastove veje. Verniki so te odnesli domov, ob polnoči pa so seznova zbrali v cerkvi, kjer je potekala praznična maša.

Božič danes poleg Srbov praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski,aleksandrijski in carigrajski patriarhiji, vsem pa je že v petek "v duhu bratske ljubezni" čestital papež Frančišek. Tokratni pravoslavni božič bo sicer predvsem v znamenju hudega mraza.

Verniki omenjenih cerkva božič praznujejo pozneje kot večina kristjanov, saj v 16. stoletju niso sprejeli koledarja, ki ga je uvedel papež Gregor XIII. Tako še vedno uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja za 13 dni.Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejeli novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič že obeležile.

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh