Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pravoslavna delegacija bo praznovala s papežem

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 06. 2013 / 09:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pravoslavna delegacija bo praznovala s papežem

Janez Pavel II. je leta 1979 pričel z običajem, da katoliški in pravoslavni predstavniki drug drugega obiščejo ob praznovanju zavetnikov posamezne Cerkve.

Tudi v letošnjem letu bo ob jutrišnjem slovesnem prazniku rimskih zavetnikov sv. Petra in Pavla v Vatikan pripotovala delegacija visokih predstavnikov ekumenskega patriarhata iz Carigrada. Kot so sporočili s Papeškega sveta za edinost med kristjani, naj bi Frančišek že danes sprejel tričlansko delegacijo. Jutri se bodo cerkveni dostojanstveniki udeležili slovesnega papeževega bogoslužja v baziliki sv. Petra v Vatikanu.Letošnjo delegacijo vodi metropolit iz Pergamona, Ioannis Zizioulas, sopredsednik katoliško-pravoslavne teološke komisije. Spremljata ga škof iz Sinopa, Athenagoras, asistent belgijskega metropolita, in Prodromos Xenakis, namestnik tajnika sinode pravoslavne Cerkve na Kreti. Na programu za obiskovalce so tudi pogovori s predstavniki Papeškega sveta za edinost med kristjani, ki je pristojen za ekumenska vprašanja.

Od obiska Janeza Pavla II. v Carigradu leta 1979 si Rim in Carigrad izmenjujeta delegacije ob prazniku zavetnikov posamezne Cerkve. Začetki tega običaja segajo v leto 1969, ko je kardinal Johannes Willebrands, ki je tedaj vodil 'Tajništvo za edinost med kristjani', obiskal Carigrad. Na praznik zavetnika pravoslavne Cerkve, sv. Andreja, vsako leto 30. novembra v Carigrad praviloma odpotuje predsednik Papeškega sveta za edinost med kristjani.


Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine / T. S.



Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh