Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pravoslavna kritika ravnanja patriarha Kirila

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 03. 2022 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.03.2022 / 20:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pravoslavna kritika ravnanja patriarha Kirila
Moskovski pravoslavni patriarh Kiril I. FOTO: Vatican Media

Pravoslavna kritika ravnanja patriarha Kirila

Moskovski patriarh Kiril I. je zaradi svojega stališča do ukrajinske vojne deležen vse večje kritike v vesoljni Pravoslavni cerkvi.

Patriarh je med nedeljskim bogoslužjem v Moskvi govoril o »izbruhih sovražnosti« kot odgovor na »poskuse uničenja tega, kar obstaja v Donbasu«. Tam, na jugovzhodu Ukrajine, ki ga zaseda Rusija, so ljudje zavračali »tako imenovane vrednote«, ki jih ponuja Zahod, ob čemer ima med drugim v mislih »svet prekomernega potrošništva« in parade ponosa, je po navedbah spletnega portala Vatican News izpostavil ruski pravoslavni patriarh. Verniki v Donbasu so se uprli paradam ponosa iz zvestobe Cerkvi in so bili zaradi tega »nasilno zatirani«.

Predvsem v pravoslavnih župnijah v zahodni Evropi verniki ostro kritizirajo moskovskega patriarha.

Po Kirilovih besedah je »ves svet osem let molčal o zatiranju in iztrebljanju ljudi v Donbasu«. Trenutni spor »nima fizičnega, temveč metafizični pomen«. Kljub temu, je dejal patriarh, upa na čimprejšnji mir. Že prejšnji teden pa je nasprotnike Rusije označil za »sile zla«.

Predvsem v pravoslavnih župnijah v zahodni Evropi verniki ostro kritizirajo moskovskega patriarha. Gruzijska pravoslavna škofija Belgije in Nizozemske je izdala izjavo, v kateri poziva k priznanju Pravoslavne cerkve v Ukrajini, ki je neodvisna od Moskve.

Kirilovega imena pri bogoslužju več ne omenjajo

Rusko pravoslavno občestvo v Amsterdamu je sporočilo, da v znamenje protesta do patriarhovega ravnanja glede vojne v Ukrajini Kirilovega imena pri bogoslužju ne bodo več omenjali. V pravoslavju to bolj ali manj pomeni, da se s tem odpovedujejo cerkvenemu občestvu z Moskvo. »Na ta način se pridružujemo pravoslavnim duhovnikom Ukrajine, ki v vse večjem številu pri bogoslužju ne omenjajo več moskovskega patriarha Cirila,« so sporočili iz Amsterdama.

Pravi kristjan ima moralno in duhovno dolžnost, da razlikuje med pravičnostjo in krivicami ter resnico in lažmi.

Brez izrecne omembe moskovskega cerkvenega vodstva je odnos Ruske pravoslavne cerkve nedavno kritično obsodil tudi tiskovni predstavnik bukareštanskega patriarhata Vasile Banescu. Po njegovem mnenju ima pravi kristjan moralno in duhovno dolžnost, da razlikuje med pravičnostjo in krivicami ter resnico in lažmi, še posebej v trenutnih dramatičnih razmerah, v katerih umira na tisoče in tisoče nedolžnih ljudi. Pravi kristjan se tudi ne bi pridružil sistemu »lažnih prijav in zahrbtne protievropske propagande«.

Nalaganje
Nazaj na vrh