Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pravoslavni in katoličani v Srbiji upajo na papežev obisk leta 2013

Objava: 31. 08. 2010 / 08:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pravoslavni in katoličani v Srbiji upajo na papežev obisk leta 2013

Patriarh Irinej in predstavnik katoliške Cerkve v Srbiji poudarjata simbolični pomen obiska ob 1700-letnici Milanskega edikta.

Srbski katoličani in pravoslavni upajo na obisk papeža Benedikta XVI. v Srbiji. Gre za 'osebno željo in željo celotne srbske pravoslavne Cerkve', da bi rimski škof obiskal Srbijo, je za avstrijsko katoliško agencijo povedal srbski pravoslavni patriarh Irinej med srečanjem z avstrijskimi časnikarji v Beogradu. Kot možni termin obiska je že nekaj časa določen jubilej ob 1700-letnici Milanskega edikta, ki ga bodo Srbi obhajali v Nišu leta 2013. Z Milanskim ediktom, ki ga je leta 313 izdal cesar Konstantin I. Veliki, se je v Rimskem cesarstvu dokončno zaključilo preganjanje kristjanov.

Dogodek naj bi po besedah srbskega patriarha privedel do 'novega srečanja med vzhodnimi in zahodnimi Cerkvami' in v tem kontekstu bi bilo srečanje s papežem Benediktom XVI. 'pomembno znamenje'. Uradnega povabila v Srbiji še niso izrekli, saj naj bi bilo po mnenju patriarha Irineja za to 'še prezgodaj', poleg tega pa lahko tovrstno vabilo potrdi in izda le škofovska sinoda. Naslednja škofovska sinoda pa bo zasedala v začetku oktobra ob ustoličenju patriarha v mestu Pecs.

Pozitivna znamenja za morebitno srečanje prihajajo tudi s strani katoliške Cerkve v Srbiji, potrjuje Giorgio Lingua z apostolske nunciature v Beogradu, ki meni, da je 'srečanje sicer še zelo daleč, vendar zelo zaželjeno'. Po težkem obdobju v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko pa Sveti sedež sicer na nobeni točki ni prekinil diplomatskih stikov s Srbijo, je v zadnjih desetih letih prišlo do ponovnega zbližanja med katoliško in srbsko pravoslavno Cerkvijo.

Do napredka je prišlo tudi v sodelovanju z državo, saj so pred nekaj meseci katoliške škofije, župnije in redovi dosegli priznanje statusa pravnih oseb. S tem lahko vseh 198 ustanov katoliške Cerkve uradno nemoteno posluje, kar še posebej olajša delo ustanovam, kot je denimo človekoljubna organizacija Karitas, pojasnjuje Lingua.

Srečanje papeža s patriarhom bi torej pomenilo krono dosedanjega napredka v odnosih, čeprav se srbska pravoslavna Cerkev sooča še s številnimi izzivi in spremembami, predvsem na področju ekumenizma.

Morebitnemu obisku svetega očeta ob jubileju leta 2013 je naklonjena tudi država in v Srbiji so že ustanovili skupno cerkveno-državno delovno skupino za pripravo jubilejnih slovesnosti v Nišu. Poleg patriarha Irineja je član omenjene skupine tudi srbski predsednik Boris Tadić. Po besedah predstavnika srbskega zunanjega ministrstva bi bil papežev obisk 'cilj skupnih prizadevanj'. Niš pa je po mnenju prirediteljev jubilejnih slovesnosti izjemno prikladen za srečanje med vzhodnimi in zahodnimi Cerkvami, saj v primerjavi z 'zgodovinsko obremenjenimi kraji', kot so denimo Moskva, Rim ali Carigrad, omogoča srečanje 'na nevtralnem terenu'.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh