Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pravoslavni kristjani nocoj obhajajo božični večer

Za vas piše:
STA
Objava: 06. 01. 2016 / 08:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pravoslavni kristjani nocoj obhajajo božični večer

»Božič za pravoslavne vernike pomeni priložnost za notranjo prenovo.«

Pravoslavni verniki danes obhajajo badnji dan, ki se bo zaključil s praznovanjem spomina na Jezusovo rojstvo. Kot je dejal paroh srbske pravoslavne Cerkve v Sloveniji, Peran Bošković, Božič za pravoslavne vernike pomeni veselje, ki ga rojstvo prinese vsaki hiši, obenem pa priložnost za notranjo prenovo.

Pravoslavni verniki se na božič pripravljajo s šesttedenskim postom, ki se zaključuje danes, v tem času pa naj bi se notranje prenovili, saj je Jezus po njihovem verovanju prišel zato, da svet prenovi na boljše.

Na današnji badnji dan, ki pomeni bdenje oziroma pričakovanje, se bo bogoslužje v pravoslavni cerkvi v Ljubljani pričelo ob 18. uri. Po maši bodo vernikom razdelili badnjake oziroma slamo in hrastove veje, ki simbolično predstavljajo prostor, v kakršnem se je pred dobrima dvema tisočletjema rodil Jezus.

Verniki bodo badnjake odnesli domov, kjer jih bodo zažgali ter v družinskem krogu in molitvi pričakali božič. Ob polnoči se bodo znova zbrali v cerkvi, kjer se bo začela praznična maša, božično bogoslužje pa bodo obhajali v četrtek ob 9. uri.

Verniki srbske pravoslavne Cerkve Božič praznujejo kasneje kot večina kristjanov, saj v 16. stoletju niso sprejeli koledarja, ki ga je uvedel papež Gregor XIII. Še vedno uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja za 13 dni, zato Božič po našem koledarju praznujejo 7. januarja.

Istočasno z njimi praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako Božič že praznovale.

Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh