Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pravoslavni kristjani obhajajo badnji dan

Za vas piše:
STA
Objava: 06. 01. 2017 / 07:54
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pravoslavni kristjani obhajajo badnji dan

V pravoslavju se na božič pripravljajo s šesttedenskim postom.

Pravoslavni verniki danes obhajajo badnji dan, ob koncu dne pa bodo pričakali praznik Jezusovega rojstva. Pozno popoldne se bodo zbrali v cerkvah, od koder bodo domov tradicionalno odnesli badnjake in jih zažgali, ob polnoči pa se bodo udeležili še slovesnih bogoslužij in tako pričakali božič.


Foto: Tatjana Splichal

V pravoslavju se na božič pripravljajo s šesttedenskim postom, ki se zaključuje danes; post naj bi poskrbel za notranjo prenovo vernikov.

Na današnji badnji dan, ki pomeni bdenje oziroma pričakovanje, bodo slovesno bogoslužje obhajali tudi v pravoslavni cerkvi v Ljubljani. Po maši bodo vernikom razdelili badnjake oziroma slamo in hrastove veje. Verniki bodo badnjake odnesli domov, kjer jih bodo zažgali ter v družinskem krogu in molitvi pričakali božič. Ob polnoči se bodo znova zbrali v cerkvi, kjer se bo začela praznična maša, pri bogoslužju se bodo znova zbrali še jutri zjutraj.

Verniki srbske pravoslavne Cerkve božič praznujejo pozneje kot večina kristjanov, saj v 16. stoletju niso sprejeli koledarja, ki ga je uvedel papež Gregor XIII. Še vedno uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja za 13 dni in tako božič po našem koledarju praznujejo 7. januarja.

Istočasno z njimi praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne Cerkve pa so sprejele novi pravoslavni ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so božič obhajale 25. decembra.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh