Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pravoslavni kristjani obhajajo božič

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 01. 2016 / 13:50
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pravoslavni kristjani obhajajo božič

Tradicija praznovanja se razlikuje od države do države.

Pravoslavni kristjani po vsem svetu po julijanskem koledarju danes obhajajo praznik Gospodovega rojstva. Tradicija praznovanja se razlikuje od države do države, med drugim pa vključuje bogoslužje, skakanje v ledeno vodo, ples, zažiganje lesa, ulične procesije in ognjemete.



V Rusiji se je predsednik Vladimir Putin udeležil polnočnega bogoslužja v cerkvi, kjer sta bila krščena njegova starša. Voditelj ruske pravoslavne Cerkve, patriarh Kiril, je obhajal bogoslužje v moskovski stolnici Kristusa Odrešenika, ki jo je uničil sovjetski diktator Josip Stalin in je bila obnovljena šele po padcu komunističnega režima.

Prvič po letu 1928 so bogoslužje na božični večer obhajali tudi v največji pravoslavni baziliki na svetu, v stolnici sv. Izaka v Sankt Peterburgu. Znamenito stolnico iz 19. stoletja so v obdobju sovjetske komunistične vladavine prelevili v muzej.

Pravoslavni kristjani v Grčiji, Bolgariji, Turčiji in na Cipru današnji praznik Gospodovega rojstva obhajajo z različnimi obredi, ki med drugim vključujejo skakanje v ledeno mrzlo vodo, včasih z namenom, da iz vode potegnejo križ, ki ga vanjo vrže duhovnik, ali pa da izvedejo tradicionalni ples.

V Ukrajini, ki jo pestijo napetosti med uporniki in krhkim premirjem, so nekateri uporniki izrazili pripravljenost za izpustitev ujetnikov kot znamenje dobre volje in božičnega duha. Ni pa povsem jasno, ali je šlo za iskreno ponudbo ali zgolj za trik, s katerim bi pritegnili pozornost. Prav tako ni jasno, koliko ujetnikov bi bila vsaka sprta stran pripravljena izpustiti.

V Rusiji je prišlo tudi do manjšega spora zaradi voščil, ki jih je pošiljala ruska podružnica podjetja Coca Cola. Podjetje je pošiljalo voščila preko družbenih omrežij, na katerih je bil upodobljen zemljevid Rusije brez priključenega polotoka Krim, po protestih Rusije so polotok dodali na zemljevid, s čimer pa so užalili čustva Ukrajine. Vojna med uporniki, ki jih podpira Rusija, in ukrajinsko vlado je zahtevala že na tisoče življenj, gospodarsko in infrastrukturno škodo ter občutno nižji življenjski standard.

Pravoslavni kristjani po vsem svetu štejejo okoli 225 milijonov članov, v letošnjem letu pa naj bi se sestali na vsepravoslavnem cerkvenem zboru, ki ga obdajajo številni izzivi in ovire. Rusija je omejila potovanja v Turčijo, zaradi česar se pojavljajo domneve, da bi predstavniki pravoslavja lahko zasedali v Ženevi. Državljanska vojna v Ukrajini bo ena izmed osrednjih tem zasedanja cerkvenega zbora.

Vir: Vatican Radio
Foto: VR / AP

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh