Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pravoslavni kristjani praznujejo božič

Za vas piše:
D. O. / STA
Objava: 07. 01. 2013 / 08:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pravoslavni kristjani praznujejo božič

Pravoslavni verniki danes praznujejo božič. Na božično jutro se po cerkvah odvijajo jutranja bogoslužja, ki so jih ponekod pripravili že opolnoči.

Paroh Srbske pravoslavne cerkve pri nas Tomo Ćirković poudarja, da je čisto srce vedno pripravljeno nahraniti lačnega, napojiti žejnega ter pomagati sirotam in onemoglim. Paroh v voščilu posebej pozdravlja tudi bolne, po nedolžnem obsojene, zapornike, vdove, sirote, onemogle, ostarele in zapuščene. Vsem vernim in vsem ljudem dobre volje, ki v sebi in okoli sebe gradijo mir, pa privošči, da bi bilo novo leto "izpolnjeno z milostjo, dobroto ter Gospodovim blagoslovom".

Badnji dan in badnjak

Na božič so se pravoslavni verniki pripravljali šest tednov, ko je zanje veljal tudi post. V nedeljo so obeležili badnji dan, ki pomeni bdenje oziroma pričakovanje. Verniki so v svoje domove ponesli slamo in tako simbolično ustvarili skromen prostor, v kakršnem se je pred dvema tisočletjema rodil Jezus.

Pri večernem bogoslužju so zažgali in posvetili hrastova polena, imenovana badnjak, in jih razdelili vernikom, ki so jih kot znamenje novorojenega Jezusa odnesli domov. Slovesna bogoslužja so ponekod pripravili že opolnoči, drugod pa se bodo v skladu s tradicijo odvila v zgodnjih jutranjih urah.

Pravoslavni koledar po julijanskem koledarju

Pravoslavni verniki božič praznujejo pozneje kot večina kristjanov, saj uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja za 13 dni. Istočasno z njimi praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji in Gruziji pa tudi v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, Romunska, Bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so božič zaznamovale že pred dnevi.

Pravoslavnim voščil tudi Pahor

Včeraj se je s predstavniki Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji srečal tudi predsednik države Borut Pahor, ki je obiskal cerkev Svetega Cirila in Metoda v Ljubljani. Za novinarje je povedal, da je po slovenski ustavi država ločena od verskih skupnosti, kljub temu in prav zaradi tega pa meni, da si velja prizadevati za dobre in urejene odnose tako med institucijami kot osebno med ljudmi. Poskušal bo z vsemi visokimi verskimi dostojanstveniki v Sloveniji poskušal ohranjati dobre in prijazne odnose, zato da bi se krepilo zaupanje in da bi se morebitni problemi odkrito in čim bolj uspešno reševali.

"Kot sem povedal mojim sogovornikom, si želim, da bi skupaj razumeli Slovenijo kot domovino, v kateri imamo različne identitete, ampak je to naša domovina, ki se sooča danes z velikimi problemi in če bomo skupaj ne glede na razlike med nami uspeli krepiti tisto, kar nam je skupno, bomo te probleme tudi premagali," je dejal Pahor.


Foto: arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh