Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pravoslavni kristjani v Turčiji v strahu za svojo varnost

Objava: 13. 01. 2010 / 09:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pravoslavni kristjani v Turčiji v strahu za svojo varnost

Več kot dve tretjini udeležencev v raziskavi meni, da turška država ne ceni svojih krščanskih državljanov

Trije izmed štirih pravoslavnih kristjanov v Turčiji se vsakodnevno boji za svojo varnost. V raziskavi, ki so jo včeraj objavili v turškem dnevniku ‘Cumhuryet’, je 40% vprašanih kristjanov priznalo, da živijo ‘v nenehnem strahu’ za svojo varnost, nadaljnih 38% pa je ‘včasih malce strah’.

V raziskavi, ki jo je izpeljal demoskopski inštitut AKAM, je sodelovalo 820 pravoslavnih kristjanov iz Carigrada in Izmirja. Po navedbah inštituta živi v Turčiji še vsega skupaj dva do tri tisoč pripadnikov te verske manjšine.

Kot so pokazali rezultati raziskave, se dve tretjini kristjanov pogosto čuti izključenih iz turške družbe; 43% pa jih počuti nenehno izključenih. Da turška država ne ceni svojih krščanskih državljanov, meni okoli 68% izprašanih. Skoraj dve tretjini jih je prepričanih, da si država želi ‘izumrtje’ krščanske manjšine.

Med političnimi strankami v Turčiji kristjani z 38% najbolj zaupajo zmerni islamistični stranki AKP, katere član je tudi turški predsednik vlade Recep Tayyip Erdogan, sledi pa ji kemalistična opozicijska stranka CHP s skoraj 34%.

Skoraj polovica izprašanih pravoslavnih kristjanov je izrazila tudi željo po ponovnem odprtju že skoraj štirideset let zaprtega semenišča Chalki, s čimer bi bil v Turčiji zagotovljen obstoj Carigrajskega patriarhata. Enak delež izprašanih pa se zavzema za priznanje Ekumenskega patriarhata s strani turške države.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh