Zapri
Iskanje

Pravoslavni verniki danes praznujejo božič

Za vas piše:
K. C.
Objava: 07. 01. 2015 / 08:18
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Pravoslavni verniki danes praznujejo božič

Pravoslavni verniki danes praznujejo božič
V Ljubljani so praznik pričakali s polnočno praznično mašo v pravoslavni cerkvi.


Pravoslavni verniki danes praznujejo božič, praznik Jezusovega rojstva. V Ljubljani so praznik pričakali s polnočno praznično mašo v pravoslavni cerkvi, dopoldne pa se bodo pri maši zbrali še enkrat. V Rusiji je vrhunec predstavljala polnočnica v moskovski katedrali Jezusa Odrešenika.


Božič danes praznujejo tisti pravoslavni verniki, ki se ravnajo po julijanskem koledarju - v Srbiji, Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve so božič že praznovale.

V torek so imeli v pravoslavni cerkvi badnji dan, ki pomeni bdenje oziroma pričakovanje. Na omenjeni dan je bilo v pravoslavni cerkvi v Ljubljani bogoslužje, po katerem so vernikom razdelili badnjake oziroma slamo in hrastove veje, ki simbolično predstavljajo prostor, v kakršnem se je pred dobrima dvema tisočletjema rodil Jezus.


Frančiškani so se srečali s parohom Peranom Boškovićem in mu voščili za božič.

Verniki so badnjake odnesli domov, ob polnoči pa so se znova zbrali v cerkvi, kjer je bila praznična maša.

V Rusiji je vrhunec predstavljala polnočnica v moskovski katedrali Jezusa Odrešenika, ki jo je vodil ruski patriarh Kiril. Slednji je v tokratni božični poslanici posebej pozval k miru v Ukrajini.

Po besedah paroha Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Dejana Mandića je zanje bistvo božiča ponovno rojstvo. "Tako kot se je Jezus rodil za vse nas, se tudi mi z božičem ponovno rodimo in upamo na boljše čase in večjo enotnost med ljudmi," je dejal za STA.Kot je pojasnil, naj bi verniki v božičnem času drugim odpustili zamere in napake, z molitvami pa pridobili novo duhovnost, zaupanje in vero, da bi lažje premagali svoje težave.

Fotografije: Tatjana Splichal

Vir: STA

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh