Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pravoslavni vstopili v novo leto

Objava: 14. 01. 2014 / 11:35
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pravoslavni vstopili v novo leto

Pravoslavni vstopili v novo leto

Prihod novega leta so po vsem svetu pospremili z verskimi obredi in s številnimi zabavami.

Pravoslavni verniki, ki se ravnajo po julijanskem koledarju, so ob polnoči vstopili novo leto, poroča STA. Med njimi so tudi verniki srbske pravoslavne Cerkve in Makedonske pravoslavne skupnosti, ki sta registrirani tudi v Sloveniji. Prihod novega leta so po vsem svetu pospremili z verskimi obredi in s številnimi zabavami.

Julijanski koledar, ki ga uporabljajo nekatere pravoslavne Cerkve po vsem svetu, za gregorijanskim zaostaja za trinajst dni. Imenuje se po rimskem politiku Gaju Juliju Cezarju, uporabljati pa so ga začeli v prvem stoletju pred našim štetjem. Gregorijanski koledar je leta 1582 uvedel papež Gregor XIII. zaradi neusklajenosti z astronomskimi dogodki in se danes uporablja v večini držav, je pa natančnejši od julijanskega koledarja.





Nekatere pravoslavne Cerkve so sprejele novi pravoslavni ali Milankovićev koledar, ki se z gregorijanskim ujema v letih od 1901 do 2799. Med njimi so grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše Cerkve. Te so novo leto praznovale enako kot mi.

Po popisu prebivalstva iz leta 2002 se je za pripadnike pravoslavne veroizpovedi izreklo 2,3 % prebivalstva, kar predstavlja okoli 45.000 ljudi.

Vir: STA / M. M. Š.
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh