Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznična se predstavi

Za vas piše:
B. K.
Objava: 25. 03. 2014 / 14:17
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznična se predstavi

Praznična se predstavi

Na predvečer materinskega dne, 24. marca, smo v galeriji Družina predstavili revijo Praznična – post in velika noč.

Na predvečer materinskega dne, 24. marca, smo v galeriji Družina predstavili revijo Praznična – post in velika noč. »Praznik je že, da v tem času izide kakšna nova revija, je uvodoma dejala Manica Ferenc, sourednica revije, ki je povezovala večer.

Na kratko je predstavila zasnovo revije, ki bralca popelje skozi post do velike noči. »Postni čas je čas, ko nam pride naproti križev pot. Čas, ko se vprašamo, ali smo pripravljeni tisto, kar spada k nam, v naše življenje, tudi pretrpeti? Naš cilj je velika noč,« je izpostavil postno misel p. Miha Sekolovnik. Zatem je k besedi povabila pisateljico Milico Šturm, ki je v svojem postnem razmišljanju poudarila: »Človek ima vedno dve možnosti: za obup ali optimističen pogled na svoje življenje in prihodnost; od posameznika je odvisno, kako se bo odločil.«


Milica Šturm, fotografija: Tatjana Splichal

K besedi je povabila tudi zakonca Jureta in Uršo Sešek, ki sta v reviji predstavljena v sklopu ljubezen in starševstvo. Povedala sta, da sta skupaj že od 16. oz. 17. leta in sta se v marsičem skupaj oblikovala. Sta tudi sodelavca na Radiu Ognjišče, kar pa je pravzaprav prednost: vesta, kaj dela en oz. drugi, pa vendar pokrivata zelo različni delovni področji. Gojita tudi skupne interese in konjičke, skupna prijateljstva, povezuje ju petje v vokalni skupini Krila, ki je večer tudi popestrila z doživeto zapetimi narodnimi in duhovnimi pesmimi.

Na vprašanje, zakaj sta v njunem zakonu ključni besedi »ogledalo in ustrežem«, je Jure odgovoril, da je ogledalo obraz tistega, ki pokaže, kaj oddaja drugi. Drugače povedano: dejanja in razpoloženja enega odsevajo na obrazu drugega. »Ustrežem,« pa je, kakor je dejala Urša, njuno vodilo zato, ker je pomembno prepoznati želje drugega, še lepše pa je, če se pri »ustrežem« izmenjujeta, se je pošalila.

Tretji sklop revije je priprava na veliko noč, tako duhovna kakor praktična. Prav praktični vidik pa vabi ustvarjalno žilico, da se izrazi pri kuhanju, peki, oblikovanju cvetličnih aranžmajev, pletenju butaric ali pisanju tradicionalnih pisanic, kar si je mogoče ogledati v novi številki Praznične.

Večer je okronalo odprtje razstave ljubiteljske slikarke Anamarije Štunf, ki se je v galeriji Družina prvič javno predstavila s poslikanimi pisanicami in slikami hiš oz. hišk, za katere je navdih dobila medtem, ko je daljše obdobje službovala v večnem mestu Rimu in zatem v zlati Pragi. Njen slikarski slog, ki se je oblikoval ob slikarkah mami Marti Kunaver in sestri Poloni Ličen Kunaver, kaže



Skupina Krila, fotografija: Tatjana Splichal



Slikarka Anamarija Štunf, fotografija: Tatjana Splichal

VIDEO PREDSTAVITVE:







Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh