Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznik Marije Snežne

Za vas piše:
K. C.
Objava: 05. 08. 2015 / 12:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2019 / 09:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznik Marije Snežne

Praznik Marije Snežne

Danes obhajamo praznik Marije Snežne v spomin, ko je bila v Rimu posvečena največja Marijina cerkev na svetu.

Na Kredarici je najvišje ležeče svetišče pri nas, kapelica posvečena Mariji Snežni.
Danes obhajamo praznik Marije Snežne v spomin na posvetitev največje Marijine cerkve v Italiji, ta stoji v Rimu. V njej naj bi sv. Metod imel novo mašo.

Ime se nanaša na zgodbo, ko se je Marija prikazala v sanjah Janezu in njegovi ženi, naj zgradita cerkev tam, kjer bosta zagledala sneg. Ker je bil vroč 5. avgust, je bilo to nenavadno. A naslednji dan je bil na griču Eskvilinu sneg. Ker Janez ni imel otrok, je svoje bogastvo obljubil Mariji Devici.

Tri kapele Marije Snežne

V naših gorah so Mariji Snežni posvečene tri kapele. Legenda pravi, da je sredi 4. stoletja v Rimu živel pobožen meščan, ki je želel premoženje zapustiti Devici Mariji, saj z ženo nista imela otrok. Zakonca sta v molitvi prosila za namig, kako naj to izpeljeta. Bila sta uslišana. V noči s 4. na 5. avgust se jima je v sanjah prikazala Marija in jima naročila, naj pozidajo cerkev na kraju, kjer bo naslednje jutro ležal sneg. Enake sanje je imel tudi papež Liberij, ki je šel tisto jutro v spremstvu vernikov na bližnji grič. Ker je tam res našel sneg, je določil mesto za novo cerkev.

Načrte za kapelo na Krvavcu je leta 1926 pripravil arhitekt Jože Plečnik. Dne 18. avgusta 1929 jo je blagoslovil škof Gregorij Rožman.

Prvotno stavbo kapele na Kredarici je dal postaviti Jakob Aljaž, blagoslovili pa so jo 12. avgusta 1897. Po drugi svetovni vojni so jo uničili. Znova so jo pozidali po osamosvojitvi: 19. avgusta 1992 jo je blagoslovil nadškof Alojzij Šuštar.

Kapelo na Veliki Planini so postavili leta 1938, vendar je bila ob koncu druge svetovne vojne požgana. Novo kapelo je 7. avgusta 1988 blagoslovil nadškof Alojzij Šuštar.

Slovesno v kapelah in cerkvah, posvečenih Mariji Snežni

V ponedeljek, 5. avgusta, bo maša v kapeli Marije Snežne na Veliki Planini ob 11. uri.

Marija Snežna na Svetini vabi svoje častilce na tradicionalno romanje v soboto, 3. in v nedeljo 4. avgusta. Sobotno mašo ob 19. 30 bo daroval dekan Fakultete za krščansko in klasično književnost na Salezjanski papeški univerzi v Rimu dr. Miran Sajovic. Po maši bo procesija z lučkami in Marijinim kipom. V nedeljo bosta maši ob 9.00 in glavna romarska ob 10. 30, ki jo bo daroval škof Stanislav Lipovšek. Sledila bo procesija z Marijinim kipom.

Župnija Kranj – Šmartin vabi v ponedeljek, 5, avgusta, ob prazniku Marije Snežne, ob 17.00 k sv. maši v kapelo Marije Snežne na Sv. Joštu nad Kranjem.

Poleg omenjenih svetišč so v Sloveniji Mariji Snežni posvečene tudi cerkve nad Avčami, ki je leta 2015 praznovala 500. let, v Zgornji Velki, kjer se po njej imenuje celo župnija, na Gočah pri Vipavi, v Breginju, v Svetini nad Štorami, Solčavi, Piranu, na Gradišcah, Gori pri Sodražici ... V župniji Ilirska Bistrica sta Mariji Snežni posvečeni kar dve cerkvi.


Vir: Radio Ognjišče, arhiv Družine
foto: Oton Naglost, Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh