Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznovanje 120-letnice rojstva Filipa Terčelja

Objava: 01. 02. 2012 / 07:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Praznovanje 120-letnice rojstva Filipa Terčelja

Terčeljev odbor ob tej priložnosti v nedeljo prireja spominsko slovesnost s sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Jurija v Šturjah.

Na današnji dan mineva stodvajset let od rojstva Filipa Terčelja (1892–1946). V organizaciji Terčeljevega odbora bo ob tej priložnosti v nedeljo, 5. februarja 2012, potekala spominska slovesnost. V župnijski cerkvi sv. Jurija v Šturjah bo ob 18. uri slovesna sveta maša, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov daroval vipavski dekan Dominik Brus. Po maši bodo na šturskem trgu pri Terčeljevem spomeniku zapeli pesem in prisluhnili njegovi besedi. Dogodka se bodo udeležili tudi Terčeljevi sorodniki, sporočajo s Tiskovnega urada SŠK.

Filip Terčelj je bil duhovnik, pisatelj, pesnik, pedagog in profesor iz Grivč pri Šturjah na Vipavskem. Rodil se je 2. februarja 1892 v Grivčah, srednjo šolo je obiskoval v Ljubljani, jeseni leta 1913 pa je stopil v ljubljansko bogoslovje. V mašnika je bil posvečen 8. januarja 1917. Na Socialno-pedagoški fakulteti v Kölnu v Nemčiji je dosegel naslov profesorja teologije. Kot duhovnik je deloval je na Primorskem in v ljubljanski škofiji. 7. januarja 1946 je bil skupaj s Francetom Krašno v Štulcovi grapi pod Davčo izročen pripadnikom KNOJ-a in nato ustreljen.

Postopek za Terčeljevo beatifikacijo

V Logu pri Vipavi je 17. oktobra 2010 potekala slovesnost, med katero so verniki koprskemu škofu Metodu Pirihu izročili podpise v podporo Terčeljevi beatifikaciji, s čimer so želeli pospešiti proces razglasitve za mučenca. Škof Pirih je za omenjeni beatifikacijski postopek februarja 2011 Primoža Krečiča in Bogdana Vidmarja imenoval za postulatorja oz. vice postulatorja.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh