Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznovanje 70. obletnice mučeniške smrti bl. Alojzija Grozdeta na Mirni

Za vas piše:
D. O. / SŠK
Objava: 03. 01. 2013 / 10:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Praznovanje 70. obletnice mučeniške smrti bl. Alojzija Grozdeta na Mirni

Na prvi dan novega leta so na Mirni na Dolenjskem darovali mašo ob 70. obletnici mučeniške smrti blaženega Alojzija Grozdeta, po njej pa molili na kraju mučeništva pri Grozdetovem križu v gozdu pod mirenskim gradom.

V župnijski cerkvi na Mirni na Dolenjskem je v torek, 1. januarja 2013, stiški opat p. Janez Novak O Cist. ob somaševanju duhovnikov daroval mašo ob 70. obletnici mučeniške smrti blaženega Alojzija Grozdeta. Po njej je bila na kraju mučeništva pri Grozdetovem križu v gozdu pod mirenskim gradom molitev.

70 let od mučeniške smrti na Mirni

Mašo so darovali na dan, ko mineva sedemdeset let od mučeniške smrti blaženega Alojzija Grozdeta, laika in člana Katoliške akcije, ki je popolno zvestobo Kristusu in Cerkvi s svojo krvjo zapečatil ob potoku Vejeršca na Mirni. Ko se je kot dijak Marijanišča za božične praznike leta 1942 iz Ljubljane preko Ambrusa in Stične vračal domov, ni slutil, da se bo le nekaj kilometrov pred rodnimi Zgornjimi Vodalami končala njegova zemeljska pot. Na Mirni ga je prijela partizanska enota in ga po zasliševanjih in mučenju ob potoku Vejeršca umorila.

Biti ves na voljo Kristusu

Kot odličen dijak klasične gimnazije ter gojenec Marijanišča v Ljubljani se je duhovno oblikoval v osrčju Marijine kongregacije, laiški apostolat pa brusil v vrstah Katoliške akcije. Biti ves na voljo Kristusu, je bil njegov življenjski moto. Med vrstniki v gimnazijskih šolskih klopeh ni želel biti samo povprečnež. Intenzivno zakramentalno življenje prepojeno z ljubeznijo do evharistije, zakramenta sprave in poglobljena osebna molitev so v njem oblikovali pokončno krščansko držo. Bil je dejaven tudi kot pesnik. Zavzeto je študiral okrožnice o socialni angažiranosti Cerkve in druga socialna vprašanja ter tako še pred drugim vatikanskim koncilom (1962–1965) pokazal na mesto in vlogo laika v apostolatu Cerkve.

Mučeništvo iz sovraštva do vere

Med vernimi ljudmi je bila vse od smrti živo navzoča zavest, da gre za mučenca in se mu v molitvah priporočajo. Leta 1992 se je na škofijski ravni začel uradni postopek za priznanje mučeništva ter razglasitve za blaženega in svetnika. V letih 2009 in 2010 sta redni kongres teologov ter komisija kardinalov in škofov soglasno odločila, da gre za mučeništvo in odium fidei – iz sovraštva do vere. 27. marca 2010 je papež Benedikt XVI. odobril objavo o priznanju Grozdetovega mučeništva in s tem razglasitve za blaženega. V papeževem imenu je državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone 13. junija 2010 na Slovenskem evharističnem kongresu v Celju Alojzija Grozdeta razglasil za blaženega.

V maju 2011 so njegove relikvije slovesno prenesli v Marijino cerkev na Zaplazu, ki je osrednjo romarsko svetišče novomeške škofije.

Osrednje praznovanje Grozdetovega godu bo 27. maja 2013 v Marijini cerkvi na Zaplazu, kjer so njegove relikvije.


Foto: arhiv Družine / T. P., A. P.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh