Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Praznovanje božiča pomeni solidarnost z revnimi’

Objava: 22. 12. 2011 / 09:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Praznovanje božiča pomeni solidarnost z revnimi’

Po besedah papeža Benedikta XVI. katero koli življenjsko obdobje, ki ga posvetimo Bogu in se preko njega obračamo k sočloveku, ni nikoli izgubljeno.

Papež Benedikt XVI. je med zadnjo spložno avdienco pred božičnimi prazniki pozval vernike, naj ‘obhajajo pristni krščanski praznik’, kar pomeni tudi solidarnost z revnimi. Pred več tisoč romarji, ki so se včeraj zbrali v vatikanski dvorani za avdience, je sveti oče pojasnil, kako naj bodo dejavnosti ‘v teh svetih dneh’ namenjene ljubezni do bližnjega, kajti ‘za revne ne sme biti nikakršnega odlašanja’.

Benedikt XVI. je izrazil zaskrbljenost glede pretirano posvetnega obhajanja božičnih praznikov. Kristjani si morajo prizadevati, da božič ne bi izgubil ‘globokega verskega pomena in da praznika ne bi povsem zasenčila zunanja znamenja’. Ta so po papževih besedah sicer lepa, če nam pomagajo živeti božič v njegovem resničnem, svetem in krščanskem smislu. Med zadnjo splošno avdienco pred božičem se je Benedikt XVI. z lepimi željami obrnil tudi na nemško govoreče vernike.

Kot je dejal sveti oče, božični prazniki ne smejo pomeniti le spomina na Jezusovo rojstvo pred dva tisoč leti, pač pa gre pri tem za ‘obhajanje Skrivnosti’, ki je zaznamovala in še vedno zaznamuje zgodovino človeštva. Ta Skrivnost je v tem, da je Bog na božič v zgodovino vstopil kot konkreten človek, da bi premagal smrt in greh. Ponižal se je na raven človeka, in njegovo rojstvo v jaslih je znamenje za kasnejše Jezusovo trpljenje in smrt. Z Božjo navzočnostjo na zemlji je premagana smrt, ki kot težko breme leži na človeški naravi.

Za vernike obhajanje božiča obnavlja gotovost, da je Bog resnično prisoten med nami in da ga lahko srečamo sedaj, prav tako kot so storili pastirji v Betlehemu. Na ta način se On lahko rodi tudi v našem življenju in ga ‘prenovi, razsvetli in preoblikuje s svojo milostjo in svojo navzočnostjo’. Katero koli življenjsko obdobje, ki ga posvetimo Bogu in se preko njega obračamo k sočloveku, namreč ni nikoli izgubljeno.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh