Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznovanje štiridesetletnice gibanja Vera in luč

Objava: 03. 02. 2011 / 08:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Praznovanje štiridesetletnice gibanja Vera in luč

Gibanje izhaja iz prepričanja, da se lahko vsaka oseba s posebnimi potrebami s pomočjo spremljevalcev vključi v cerkveno občestvo.

Na včerajšnji praznik Gospodovega darovanja je poseben dan obeležilo tudi gibanje Vera in luč, saj se je z včerajšnjim dnem pričelo praznovanje njegove štiridesetletnice v Lurdu v Franciji. Tam poteka srečanje mednarodnih in provincijskih koordinatorjev, na katerem Slovenijo zastopa vicekoordinatorka Vesna Knuplež. Kot sporočajo s Tiskovnega urada SŠK, bodo v Sloveniji okroglo obletnico gibanja zaznamovali v soboto, 9. aprila 2011, na Zaplazu.

Cerkev osebam z motnjami v duševnem razvoju tako po svetu kot tudi pri nas pozornost posveča v okviru mednarodnega duhovnega gibanja Vera in luč, ki v svojo dejavnost poleg prizadetih oseb aktivno vključuje tudi njihove starše in prijatelje.

Vera in luč izhaja iz prepričanja, da se lahko vsaka oseba s posebnimi potrebami vključi v cerkveno občestvo. Ta oseba pri rasti potrebuje spremljevalce, ki ji pomagajo odkrivati njene darove. Starši se v skupinah medsebojno podpirajo in si pomagajo ter spoznavajo posebne darove otrok.

Ustanovitelj gibanja je Jean Vanier (1928), ki je leta 1963 po mornariški karieri in doktoratu iz filozofije zapustil službo ter v Troslyju v Franciji kupil hišo in se v njej naselil skupaj s fanti z motnjo v duševnem razvoju. Skupnost je imenoval L'arche (Barka) z mislijo, da bi ta »nova Noetova barka rešila prizadete osebe iz potopa modernega sveta«.

V prvih dvajsetih letih delovanja se je skupnost razširila na dvesto hiš po svetu, kjer prizadete osebe sobivajo z zdravimi prostovoljci. Prostovoljci se za življenjsko skupnost z zapuščenimi in prezrtimi odločijo za določen čas oz. za trajno. Jean Vanier je mislil na tiste prizadete, ki so skupaj s svojimi starši potisnjeni na rob družbe, nesprejeti in zapostavljeni. Želel jim je pokazati, da so tudi oni del Cerkve in prav tako potrebujejo prijatelje in sprejetost.

Leta 1971 je skupaj z Marie-Helen Mathieu organiziral romanje oseb z motnjami v duševnem razvoju v Lurd. Posledica romanja je bil sklep, da se bodo udeleženci občasno srečevali v manjših skupinah in tako so nastale skupine gibanja Vera in luč. Danes so razširjene po vsem svetu in združujejo verujoče različnih veroizpovedi.

V Sloveniji je bilo gibanje Vera in luč (v Ljubljani in Mariboru) ustanovljeno leta 1982 oz. 1983 in danes pri nas deluje dvaintrideset skupin, v katerih je skupaj tisoč stošestinsedemdeset članov. Oseb z motnjo v duševnem razvoju oz. lučk je štiristodvainosemdeset, staršev štiristošestindvajset, prijateljev pa je dvestooseminšestdeset. Z gibanjem so dejavno povezane tudi nekatere redovnice, redovniki in škofijski duhovniki.

Dodatne informacije o gibanju v Sloveniji so na voljo na na spletni strani http://www.rkc.si/verainluc/.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh