Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznovanje v Zavodu sv. Stanislava [VIDEO]

Za vas piše:
T. M.
Objava: 12. 11. 2021 / 13:55
Oznake: Cerkev, Kultura, Mladi, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.11.2021 / 14:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznovanje v Zavodu sv. Stanislava [VIDEO]
FOTO: Facebook stran Škofijske klasične gimnazije Ljubljana.

Praznovanje v Zavodu sv. Stanislava [VIDEO]

Zavoda sv. Stanislava iz Šentvida nad Ljubljano je v četrtek, 11. novembra 2021, priredil slavnostno akademijo, ki je bila zaradi trenutne epidemiološke slike izvedena prek spleta.

Ob 15. uri je bilo tako mogoče prek YouTuba spremljati slovesno sveto mašo ob prazniku zavetnika sv. Stanislava, ki jo je daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Praznovanje je bilo izvedeno pred praznikom sv. Stanislava Kostke, ki goduje v soboto, 13. novembra.

»Hvaležnost je vedno praznična«

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je v pridigi poudaril, da je hvaležnost vedno praznična, saj da človeku čutiti, da je priznan in ljubljen, da ga ima nekdo rad. Obudimo v sebi hvaležnost za vse stvari, ki smo jih deležni in ki nas izgrajujejo, tudi za tiste stvari, ki niso najlažje, zato se vedno »učimo biti hvaležni«. 

»Potrebno je, da se slišimo,« je dejal nadškof in opozoril na okoliščine, ki se dogajajo okrog nas. »Vedno moramo poslušati, ne samo s svojimi ušesi, ampak predvsem s svojim srcem.« 

Čas preizkušnje vsak od nas doživlja po svoje, zato obstaja nevarnost, da začnemo iskati lahke rešitve. »Ampak mi ostajamo Kristusovi, zato moramo pozorno poslušati njegovo besedo in njegov glas,« je zaključil nadškof Zore. 


Po sveti maši je bila še slavnostna akademija z naslovom »V žarišču sozvočja«. Slavnostni govornik je bil glasbenik mag. Ivan Florjanc, profesor in nekdanji prodekan Akademije za glasbo v Ljubljani, ki je svoj nagovor podal ob sliki, ki jo je narisal znameniti Leonardo da Vinci. Ta veliki umetnik je samega sebe imenoval »nepismen človek«. Vsi velikani so namreč vedeli, da bodo postali veliko večji, če se bodo povzpeli na ramena svojih očetov, dedov in pradedov, vedeli so namreč, da se od tam vidi veliko bolje in razume veliko več.

Da Vincijevo umetnino je povezoval tudi z glasbo in ob tem razmišljal, kaj glasba sporoča današnjemu človeku. V svojem nagovoru je prof. Florjanc razkril tudi pomen besede harmonija. »To je žarišče sozvočja, trdnosti, lepote in dobrote.«

Ob koncu svojega nagovora je slavnosti govornik poudaril še, da je osrčje oz. žarišče sozvočja v vsakem izmed nas, v naših razredih, družinah, kakor tudi v naši domovini in narodu. 


Kupi v trgovini

Mladina
Julianova zgodba (trda vezava)
Za mladino
19,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh