Zapri
Iskanje

Praznujemo dan suverenosti

Za vas piše:
T. M.
Objava: 25. 10. 2021 / 09:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2021 / 09:32
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Praznujemo dan suverenosti

Praznujemo dan suverenosti
Bog živi Slovenijo! FOTO: Tatjana Splichal.
Dne 25. oktobra praznujemo dan suverenosti.

»Letos se spominjamo nekaj veličastnih mejnikov v zgodovini slovenskega naroda. Mednje, vredne spominjanja in proslavljanja, sodi – po zmagi v vojni za Slovenijo – umik agresorske jugoslovanske armade iz Slovenije,« je v poslanici zapisal premier Janez Janša in dodal, da je bil to »veličasten dan, s katerim smo dosanjali svoje sanje in sanje mnogih generacij pred nami in dobili dokončno potrditev zmage v vojni za Slovenijo.«

Danes je dan, ko praznujemo dogodek, ki nas povezuje. Naj ostane samostojna in suverena Slovenija varen in prijazen dom za vse, ki jo imamo radi! Bog živi Slovenijo! (Janez Janša) 

Na koncu svojega nagovora je premier državljane in državljanke spodbudil z naslednjimi besedami: »Danes je Slovenija v bistveno drugačnih razmerah kot petindvajsetega oktobra 1991. Je članica EU in Nata, predsedujoča Svetu Unije, sooblikuje velike razvojne procese v zavezništvu, a tudi išče rešitve za težave in negotovosti, ki se kopičijo tudi na varnostnem in obrambnem področju. Skupnemu varnostnemu dežniku bomo morali prispevati več, kakor tudi povečati lastno odpornost, da se bomo sposobni sami ubraniti – kot smo bili sposobni pred tremi desetletji! Takrat smo zmogli izziv časa, ni razloga, da ga danes, ko imamo za to več možnosti, ne bi.« 

Predsednik republike Borut Pahor danes, 25. oktobra, v predsedniški palači pripravlja dan odprtih vrat. V počastitev državnega praznika bo pred predsedniško palačo postrojena tudi častna straža Garde Slovenske vojske.

Danes bosta potekala dva osrednja dogodka. V Parku vojaške zgodovine Pivka bo popoldne slovesnost ob odprtju razstave »Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo«. 

Razstavo so pripravili v Narodni in univerzitetni knjižnici ob trideseti obletnici plebiscita za neodvisno Slovenijo. Dogodka se bo udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša.

»Razstava pred nas razgrne pregled slovenske osamosvojitvene misli. Na njej je predstavljen spomin osamosvojitvenih teženj in aktivnosti, ki so del bogate pisne kulturne dediščine in spomina našega naroda,« so zapisali v kabinetu predsednika vlade.

Stavek, ki je tudi naslov razstave (»Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo«), je v 50. letih prejšnjega stoletja izrekel profesor Oton Muhr, ki je v svoje sanje tudi brezpogojno verjel in prav zato pooseblja mnoge posameznike in skupine, ki so razmišljali in delovali v smeri neodvisne Slovenije.

Drugi osrednji dogodek pa bo državna proslava ob državnem prazniku suverenosti, ki bo potekala v Kopru z začetkom ob 20. uri. Slavnostni govornik bo minister za obrambo Matej Tonin.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh