Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznujemo dan suverenosti

Za vas piše:
T. M.
Objava: 25. 10. 2021 / 09:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2023 / 07:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznujemo dan suverenosti
Bog živi Slovenijo! FOTO: Tatjana Splichal.

Praznujemo dan suverenosti

Dne 25. oktobra praznujemo dan suverenosti.

»Letos se spominjamo nekaj veličastnih mejnikov v zgodovini slovenskega naroda. Mednje, vredne spominjanja in proslavljanja, sodi – po zmagi v vojni za Slovenijo – umik agresorske jugoslovanske armade iz Slovenije,« je v poslanici zapisal premier Janez Janša in dodal, da je bil to »veličasten dan, s katerim smo dosanjali svoje sanje in sanje mnogih generacij pred nami in dobili dokončno potrditev zmage v vojni za Slovenijo.«

Danes je dan, ko praznujemo dogodek, ki nas povezuje. Naj ostane samostojna in suverena Slovenija varen in prijazen dom za vse, ki jo imamo radi! Bog živi Slovenijo! (Janez Janša) 

Na koncu svojega nagovora je premier državljane in državljanke spodbudil z naslednjimi besedami: »Danes je Slovenija v bistveno drugačnih razmerah kot petindvajsetega oktobra 1991. Je članica EU in Nata, predsedujoča Svetu Unije, sooblikuje velike razvojne procese v zavezništvu, a tudi išče rešitve za težave in negotovosti, ki se kopičijo tudi na varnostnem in obrambnem področju. Skupnemu varnostnemu dežniku bomo morali prispevati več, kakor tudi povečati lastno odpornost, da se bomo sposobni sami ubraniti – kot smo bili sposobni pred tremi desetletji! Takrat smo zmogli izziv časa, ni razloga, da ga danes, ko imamo za to več možnosti, ne bi.« 

Predsednik republike Borut Pahor danes, 25. oktobra, v predsedniški palači pripravlja dan odprtih vrat. V počastitev državnega praznika bo pred predsedniško palačo postrojena tudi častna straža Garde Slovenske vojske.

Danes bosta potekala dva osrednja dogodka. V Parku vojaške zgodovine Pivka bo popoldne slovesnost ob odprtju razstave »Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo«. 

Razstavo so pripravili v Narodni in univerzitetni knjižnici ob trideseti obletnici plebiscita za neodvisno Slovenijo. Dogodka se bo udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša.

»Razstava pred nas razgrne pregled slovenske osamosvojitvene misli. Na njej je predstavljen spomin osamosvojitvenih teženj in aktivnosti, ki so del bogate pisne kulturne dediščine in spomina našega naroda,« so zapisali v kabinetu predsednika vlade.

Stavek, ki je tudi naslov razstave (»Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo«), je v 50. letih prejšnjega stoletja izrekel profesor Oton Muhr, ki je v svoje sanje tudi brezpogojno verjel in prav zato pooseblja mnoge posameznike in skupine, ki so razmišljali in delovali v smeri neodvisne Slovenije.

Drugi osrednji dogodek pa bo državna proslava ob državnem prazniku suverenosti, ki bo potekala v Kopru z začetkom ob 20. uri. Slavnostni govornik bo minister za obrambo Matej Tonin.

Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh