Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prebivalci Gaze so obupani in prestrašeni

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 05. 2021 / 09:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.05.2021 / 13:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prebivalci Gaze so obupani in prestrašeni

Prebivalci Gaze so obupani in prestrašeni

Zaradi nenehnega bombardiranja je bilo nemogoče dostavljati človekoljubno pomoč.

Izraelsko bombardiranje Gaze, maj 2021 FOTO: Vatican Media

Karitas Jeruzalem, človekoljubna organizacija Katoliške cerkve na palestinskih ozemljih, po navedbah spletnega portala Vatican News sporoča, da je bilo zaradi nenehnega bombardiranja Gaze s strani Izraela skorajda nemogoče dostavljati človekoljubno pomoč tamkajšnjim prebivalcem.

Kljub naraščajočemu pritisku Združenih držav Amerike je Izrael še včeraj nadaljeval silovite napade na pripadnike palestinskega islamističnega gibanja Hamas v Gazi, ob čemer je na gosto poseljenem ozemlju življenje izgubila najmanj ena oseba, več pa je bilo huje ranjenih. Medtem je Hamas s svojih položajev v Gazi nadaljeval z raketnim obstreljevanjem ciljev v Izraelu.

Včeraj sklenjeno premirje med Hamasom in Izraelom

Po enajstih dneh medsebojnega obstreljevanja, ki je zahtevalo več kot 240 življenj, večino na območju Gaze, je danes ob 2. uri po krajevnem času med Izraelom in gibanjem Hamas vendarle začelo veljati premirje. Kot poroča STA, so uveljavitev premirja pred tem sinoči potrdili tako v kabinetu izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja kot tudi vodilni člani gibanja Hamas, ki nadzira območje Gaze.

Premirje spoštujeta obe strani, pri dosegi sporazuma pa je posredoval Egipt. Obe strani sta razglasili zmago v sporu, ki je trajal od 10. maja. Premirje velja tudi za drugo najmočnejšo palestinsko oboroženo skupino na območju Gaze, Islamski džihad.

Obup in strah

Prebivalci Gaze so po enajstih dneh silovitih napadov obupani in prestrašeni, saj jim doslej ni bilo mogoče dostaviti potrebne človekoljubne pomoči. Bombni napadi izraelske vojske so trajali skoraj 24 ur dnevno in razmere za človekoljubne delavce niso bile varne.

Bombe so padale na celotno območje Gaze in po navedbah domačinov so bile tokrat drugačne kot v prejšnjih sporih. Nekdaj so slišali, da bombe prihajajo in so več ali manj tudi poznali tarče obstreljevanja, tokrat pa jih skorajda ni bilo slišati, dokler jih ni razneslo v neposredni bližini.

V enajstdnevnih obstreljevanjih je življenje izgubilo najmanj 230 Palestincev, od tega 65 otrok in 39 žensk, po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo ranjenih 1.710 oseb, tako pripadnikov oboroženih gibanj kot civilistov. Okoli 58.000 Palestincev je zapustilo svoje domove. V Izraelu je bilo ubitij dvanajst oseb, vključno s 5-letnim dečkom, 16-letnim dekletom in pripadnikom izraelske vojske.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh