Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred 200 leti se je rodil misijonar Ignacij Knoblehar

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 08. 07. 2019 / 10:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2019 / 10:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pred 200 leti se je rodil misijonar Ignacij Knoblehar

Pred 200 leti se je rodil misijonar Ignacij Knoblehar

Beograjski nadškof Stanislav Hočevar je v Škocjanu pri Novem mestu daroval spominsko sveto mašo.

Letos obhajamo 200. obletnico rojstva misijonarja Ignacija Knobleharja, ki se je rodil 6. julija 1819 v Škocjanu na Dolenjskem. Ob visoki obletnici so v Občini Škocjan letošnje leto razglasili za posebno Knobleharjevo leto v spomin svojemu velikemu rojaku. Pobudi se je z veseljem pridružila tudi Škofija Novo mesto, ki po svojih močeh pripravlja različne dogodke v spomin velikemu misijonarju. Skupni namen vseh dogodkov je prizadevanje za večjo prepoznavnost Ignacija Knobleharja v širšem slovenskem prostoru, ki je po odzivu zadnjega pol leta razmeroma uspešen: s posebno poštno znamko, šmarnicami, različnimi razstavami in pogovornimi dogodki je Ignacij Knoblehar letos zares vstopil v zavest Slovencev.

V Knobleharjevem letu je Škofija Novo mesto minuli četrtek, 4. julija, v veliki dvorani Zavoda Friderika Ireneja Barage pripravila znanstveni simpozij o Ignaciju Knobleharju, na katerem so sodelovali dr. Bogdan Kolar s predavanjem »Misijonski duh Cerkve na prehodu iz 18. v 19. stoletje«, dr. Stane Granda s prispevkom »Socialno in kulturno okolje Knobleharjeve mladosti« (govor je prebrala s. Damjana Tramte HMP), s. dr. Ivanka Tadina ŠSFKK s predavanjem »Ignacij Knoblehar (1819–1858) – Odličen apostol črnih« in dr. Marko Frelih s prispevkom »170 let Knobleharjeve muzejske zapuščine«. Simpozija so se med drugimi udeležili beograjski nadškof msgr. Stanislav Hočevar, novomeški škof msgr. Andrej Glavan in škocjanski župan Jože Kapler, idejni oče Knobleharjevega leta v Škocjanu.

Nadškof Hočevar: Knoblehar je zgled misijonarjem

Na predvečer 200-letnice rojstva Ignacija Knobleharja so se misijonarja s slovesnim bogoslužjem spomnili pri oltarju cerkve sv. Kancijana, kjer je bil krščen. Somaševanje je vodil beograjski nadškof Stanislav Hočevar, pri oltarju pa so se mu pridružili ljubljanski nadškof Stanislav Zore, murskosoboški škof Peter Štumpf, novomeški škof Andrej Glavan in ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar.

Nadškof Hočevar je v pridigi predstavil vlogo in delovanje misijonarja Knobleharja in spregovoril o tem, kakšen vzor je bil drugim misijonarjem: »Vsepovsod in vsak trenutek je znal izkoristiti za to, da bi lahko pravilno posredoval evangelij. Od kod mu, če ni bil navdihnjen s Svetim duhom, tista modrost, ki je bila šele čez dobro stoletje, na drugem vatikanskem cerkvenem zboru odkrivana, da se morajo misionarji vživeti v narode, kamor odhajajo, da ne smejo biti kolonizatorji in se morajo naučiti njihovega jezika. To je Ignacij Knoblehar svojim sodelavcem tako močno naročal, da smo polni strmenja, občudovanja, od kod njemu to spoznanje, kljub njegovi mladosti.«

Spominski sveti maši je sledila slavnostna akademija na trgu pred župniščem v Knobleharjevem rojstnem kraju Škocjanu.

Ignacij Knoblehar je umrl leta 1858 v Neaplju, kjer tudi počivajo njegovi posmrtni ostanki, zato se bo Knobleharjevo leto bo besedah tiskovnega predstavnika novomeške škofije Janka Pirca končalo v prestolnici južne Italije. V jeseni pripravljajo romanje na njegov grob v Neapelj, kjer mu bodo postavili tudi spominsko ploščo.

Vir: Radio Vatikan / Radio Ognjišče
Foto: Radio Vatikan

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh