Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred odhodom v ZDA še v »telovadnico«

Za vas piše:
K. H.
Objava: 05. 02. 2019 / 16:49
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.02.2019 / 23:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pred odhodom v ZDA še v »telovadnico«

Pred odhodom v ZDA še v »telovadnico«

Dobrodelni gala koncert Dekliškega zbora sv. Stanislava pred udeležbo na konferenci ameriških dirigentov.

V drugi polovici februarja se Dekliški zbor sv. Stanislava odpravlja na daljšo turnejo v Kanado in ZDA. V okviru turneje bo na povabilo Američanov nastopil na bienalni, že 60. Nacionalni konferenci Ameriških dirigentov (ACDA National Conference v Kansas Cityju). Za kritje stroškov turneje so v ponedeljek, 4. februarja, v športni dvorani OŠ Alojzija Šuštarja dekleta pripravila koncert s programom, s katerim se bodo predstavile tudi Američanom. Na klavirju jih je spremljal Primož Bratina. Na koncert so povabile več glasbenih gostov, med drugim so nastopili Marta Močnik Pirc, Ana Benedik, Manca Malovrh, Tine Bec in Tilen Lotrič (finalist oddaje Slovenija ima talent 2018), Orkester Simfonija 23 - orkester alumnov Škofijske klasične gimnazije, z dirigentko Jero Petriček Hrastnik in asistentom Matijem Krečičem. Koncert je povezoval Jure Sešek.



V Ameriki bodo dekleta nastopila pred več kot štiri tisoč ameriškimi dirigenti in dva tisoč dirigenti iz drugih delov sveta
Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije je do sedaj šele drugi slovenski zbor, ki se bo predstavil na tako prestižnem in množičnem zborovskem dogodku. Dekliški sestav je trenutno eden najvidnejših mladinskih zborovskih sestavov v svetu. V zboru prepevajo dekleta med 16 in 19 letom starosti. Poleg drugih mednarodnih uspehov je kot prvi in do sedaj edini slovenski zbor zmagal na Evroradijskem tekmovanju (EBU) Let the Peoples sing 2009 v Oslu ter kot edini slovenski zbor na povabilo Svetovne zborovske zveze (IFCM) nastopil na Svetovnem zborovskem simpoziju (WSCM) leta 2017 v Barceloni.

V Kansas Cityju bodo dekleta nastopila pred več kot 4.000 ameriškimi dirigenti in 2.000 dirigenti z ostalih delov sveta. Ta konferenca je poleg Svetovnega zborovskega simpozija največji in najpomembnejši izobraževalni zborovski dogodek v svetovnem merilu. Kot so zapisali na spletni strani dekletom povabilo na Nacionalno konferenco ameriških dirigentov predstavlja izjemno potrditev zborove mednarodne odličnosti, hkrati pa pomeni tudi priznanje visoko kakovostnemu zborovstvu v Sloveniji ter priložnost za širjenje prepoznavnosti naše države in naše bogate kulturne dediščine v svetu.


Dekliški zbor sv. Stanislava vodi dirigentka Helena Fojkar Zupančič, na klavir jih spremlja pianist Primož Bratina.


Na dobrodelni koncert v športno dvorano OŠ Alojzija Šuštarja Zavoda sv. Stanislava so dekleta povabila številne glasbene goste.

Vir in foto: spletna stran www.stanislav.si

Dekliški zbor sv. Stanislava smo v Družini izbrali za "zbor tedna" avgusta 2017, ko so zmagale na prestižnem zborovskem tekmovanju v Španiji. Portret zbora lahko preberete na povezavi http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/dekleta-s-posluhom?OpenDocument&login

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh