Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Pred praktično vsemi lokali so ljudje, ki ponujajo drogo«

Za vas piše:
Alenka Klemenc
Objava: 04. 08. 2022 / 06:00
Oznake: Mladi, Zdravje
Čas branja: 10 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2022 / 00:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Pred praktično vsemi lokali so ljudje, ki ponujajo drogo«
Vsak mladostnik prej ali slej začne iskati družbo vrstnikov in zahajati v lokale. Pred praktično vsemi lokali pa so ljudje, ki ponujajo drogo. FOTO: Shutterstock

»Pred praktično vsemi lokali so ljudje, ki ponujajo drogo«

Kriminalist Aleš Bartol o nevarnosti marihuane, ekstazija, amfetaminov in droge za posilstvo.

Poletje je čas, ki je pri mladih posebej namenjen druženju, oddihu in zabavam. Za mlade je to nujen in dober odmik od obveznosti in čas za sprostitev. Pri obisku lokalov in zabav pa obstaja še druga stran – droge, s katerimi pogosto pridejo v stik. Poznavalci pravijo, da so droge lahko dostopne in navzoče na vsakem koraku. Tudi mladi, ki po drogah ne posežejo, se z njimi v določenih okoliščinah gotovo srečajo.

Aleš Bartol se s preprečevanjem kriminala na področju prepovedanih drog ukvarja že več kot 24 let. Profesionalno se ukvarja z zatiranjem najhujših oblik kriminalitet na tem področju. S preventivnimi predavanji na področju preprečevanja in zlorab prepovedanih drog se ukvarja šestnajst let. Predavanja so namenjena tako učiteljem, otrokom, staršem dijakov kot tudi vsem drugim, ki so kakorkoli povezani z delom z otroki in mladimi, na primer strokovnim delavcem različnih zavodov, dnevnih centrov, mladinskih centrov, dijaških domov in zdravstvenih ustanov. Z nami je spregovoril o tem, čemu so izpostavljeni današnji mladostniki in kakšne pasti jih lahko čakajo na tem področju.

Aleš Bartol se s preprečevanjem kriminala na področju prepovedanih drog ukvarja že več kot 24 let. Profesionalno se ukvarja z zatiranjem najhujših oblik kriminalitet na tem področju. Fotografija je ilustrativna. FOTO: Shutterstock

Kdaj se po vaših izkušnjah današnji mladostniki prvič srečajo z drogo?

Z alkoholom in cigaretami se prvič srečajo, ko so stari 12, 13 let. Obdobje adolescence in začetek vstopa mladih na to področje se je v zadnjih letih zaradi tempa našega življenja občutno znižal. V tem obdobju se zgodijo prve pijanosti, otroci prižgejo prve cigarete, zgodijo se celo prve zanositve.

To so vendar še otroci.

Vsak otrok, ki postaja mladostnik, razvije dva obraza. En obraz in obnašanje ima doma. Ko pa pride v družbo vrstnikov – v šolo, športno društvo, na ulico, ima drug obraz. Takrat govori drugače, se obnaša drugače, ima druge kretnje in druge potrebe. To ni dvoličnost, ampak iskanje in izražanje sebe med vrstniki. Če z domačimi nima dobrega stika, doma ne dobi razumevanja in sprejemanja, bo z drugim obrazom zelo hitro padel v skušnjavo. Kdor pa pade v svet odvisnosti, to pot zelo hitro nadaljuje.

Predvsem se mi zdi pomembno, da mladostniki poznajo droge in vedo, kakšne so posledice jemanja drog in da že enkratni odmerek lahko vodi v trajno odvisnost.

Na področju preganjanja kriminalitete delujete že mnogo let. S čim se srečujete?

Srečujem se z ljudmi, ki uživajo različne prepovedane droge. Če jih samo na hitro naštejem, so to heroin, kokain, ekstazi, LSD in marihuana in vse ostale sintetične droge, ki so izjemno nevarne in nepredvidljive in jih zaradi napredne tehnologije danes lahko proizvaja skorajda vsak. V teh letih sem videl zelo veliko mladih in starejših ljudi, ki so bili v takšni ali drugačni situaciji pretepeni, ustreljeni, zabodeni, posiljeni ali so izgubili življenje zaradi čezmernega zaužitja prepovedanih drog. Tako da danes lahko govorim o prepovedanih drogah in kakšne posledice pustijo na uporabniku.

Marihuana je po statistiki najbolj uporabljana droga med mladimi.

Res je. Marihuana je vsem dobro znana, zelo razširjena in številka ena po uporabi med mladimi. Pri tem pa je treba vedeti, da marihuana, ki jo uporabljajo današnji mladostniki, ni več tista rastlina, ki so jo še nedavno gojili na obrobju gozdov in domačih lončkih. Današnja marihuana, t. i. skunk, se goji v posebej prirejenih prostorih pod močno UV-svetlobo, vlago z dodajanjem raznih preparatov. Vsebnost THC-ja je zato v skunku 10–20-krat večja od marihuane, ki se goji v naravnem okolju, zelo je strupen in pušča hude posledice na človeku.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini (25-26/2022).

Je na trgu torej prisotna samo ta, umetna marihuana?

Marihuane, gojene v naravnem okolju, na črnem trgu skoraj ni več. Več ali manj se na ulici prodaja marihuana, ki je vzgojena v posebno prirejenih prostorih, »laboratorijih«, pod posebnimi pogoji in je škropljena z različnimi sredstvi za večanje vsebnosti THC-ja. Pri delu smo že večkrat ugotovili, da je bila marihuana škropljena in pripravljena za nadaljnjo prodajo in uživanje s pantakanom – strupom za podgane, kano za barvanje las in tudi z utekočinjenim heroinom. To marihuano kupujejo naši mladostniki. Veliko posegajo po njej, ker je lahko dostopna in jo je mogoče dobiti na vsakem vogalu.

Koliko stane zvitek marihuane?

En zvitek – joint stane od 6 do 10 evrov. Mnogi mladostniki, ki najdejo družbo, ki je podvržena uživanju marihuane, bodo zaradi svoje labilnosti hitro padli v ta svet omame. Pri rednem jemanju marihuane pride do hudih posledic. Še danes velja prepričanje, celo med nekaterimi starši, da je to nedolžna rastlina, celo zdrava za telo … Ni res! Od marihuane človek postane psihično in fizično odvisen, kar pomeni, da brez rednega odmerka ne bo mogel več normalno funkcionirati.

Kakšne so posledice rednega uživanja marihuane?

Vsak človek ima svoj metabolizem. Centralni živčni sistem vsakega človeka se drugače odzove na tujek ali snov, ki pride v telo. Marihuana lahko izzove žalost, nesmiseln smeh, slabost, bruhanje, vrtoglavico … Človek blodi, ne razmišlja, spremeni se srčni utrip. Spremeni se menstrualni cikel, potenca pade. Vse to zato, ker je marihuana škropljena z raznimi strupi. Opažam, da mladostniki tega ne vedo. Ne vedo pa zato, ker se starši doma z njimi o tem ne pogovarjajo. Živimo prehiter tempo življenja in pogovori z mladostnikom so prepogosto samo površinski.

Poznam dekleta, nekaterih ni več, ker so naredila samomor …. Veliko deklet, ki je bilo zlorabljenih, ne bo imelo več normalnega življenja, ljubezni, družine, celo otrok. To pomeni posilstvo. In tega je vse več.

Kateri mladostniki so temu bolj podvrženi?

Danes je mnogo mladih izgubljenih. Tako v svetu, šoli, na ulici kot tudi doma, posebej, kjer v družini niso kaj dosti povezani med sabo. Vsak mladostnik prej ali slej začne iskati družbo vrstnikov in zahajati v lokale. Pred praktično vsemi lokali pa so ljudje, ki ponujajo drogo. Težko jih je učinkovito preganjati, saj je dva metra naprej že naslednji. Mladostnikom običajno najprej ponudijo travo ali ekstazi. Veste, koliko stane tabletka?

Ne vem. Dvajset evrov?

Pri nas en evro, morda evro in pol. Tako lahko dostopne so droge. Kaj bo naredil mladostnik, ki ima novo družbo, pred katero se bo hotel izkazati? Kdor je labilen, se bo poslužil droge, sploh če je že prej užival alkohol ali kadil cigarete. Mnogo staršev sploh ne ve, kakšen je ekstazi, tudi če ga najdejo pri svojem otroku.

Nam lahko poveste?

Derivati amfetaminov so lahko v obliki praška, tablet ali v tekočem stanju. Tableta je lahko kvadratna, trikotna, pravokotna ali modelska. Rumene, zelene, vijolične barve … Na svetu je več kot tri tisoč različnih oblik in vrst. Skoraj vsaka tableta ima na eni strani vklesan logotip, kot so zajčki, srčki, kronice, avtomobilski znaki … Vsak logotip pomeni drugačen učinek na telo. Po zaužitju tablete se temperatura telesa v zelo kratkem času dvigne na 38 stopinj, človek pa tega ne zazna. Če ne popije dovolj vode, dehidrira. Če popije preveč vode, ga zalije. V kombinaciji z alkoholom lahko hitro pride do možganskega edema, možganske ali srčne kapi in s tem do smrti.

Danes je mnogo mladih izgubljenih. Tako v svetu, šoli, na ulici kot tudi doma, posebej, kjer v družini niso kaj dosti povezani med sabo. FOTO: Shutterstock

Žal morava spregovoriti še o eni drogi, drogi za posilstvo.

Gre za derivat amfetamina, drogo GBL, ki se je pojavila v Sloveniji pred približno 15 leti. Tudi mene, ki sem videl že marsikaj, zelo prizadene, ko se pri delu srečujem z mladostniki, ki so bili žrtve. Ta droga je brez barve, vonja in okusa, kot navadna voda, vendar zelo močno deluje na telo. Pri izlitju v pijačo v majhnih količinah, približno 0,3 ml, pride do mehkega, toplega občutka, ki pri nekaterih poveča potrebo po spolnosti, objemanju, poljubljanju in plesu. Ko pa pride do predoziranja, to povzroči slabost in omedlevico, nezavest. Drogo GBL – GHB se večinoma uživa oz. podtika v pijačo v nočnih lokalih, diskotekah in na rave zabavah. Ko človek, ki zaužije to drogo, v zelo kratkem času začuti slabost, bruhavost, ne more več kontrolirati samega sebe in se zelo hitro umakne od družbe, v kateri je. Navedeno slabost izkoristi oseba, ki nemočno oziroma nezavestno osebo izkoristi oz. izvrši posilstvo. Največji problem te droge pa je, da človek izgubi spomin, zato ne ve, kaj se je dogajalo in kdo ga je zlorabil.

Sploh za dekleta je pomembno, da so s tem seznanjena, čeprav so žrtve lahko tudi fantje. Kako lahko to preprečijo?

Nikoli ne puščaj kozarca brez nadzora. Vedno povej prijateljici, kam greš in s kom. Ne sprejemaj pijače od nikogar, ki ti jo prinese, ker so storilci in natakarji lahko med sabo povezani. Kupuj pijačo v zaprtih plastenkah. Če pride do slabosti in omedlevice, takoj pokliči domov. Prijateljica naj te spremlja na urgenco in bo ob tebi … (umolkne)

Slovenija je varna država, ampak ulice niso vedno varne. Imajo ovinke, po katerih hodijo tudi naši mladi, in vsakomur želim, da bi jih varno prehodil.

Vidi se, da vam je težko govoriti o tem.

Posilstva so nazorno opisana v knjigi, živeti s to izkušnjo pa je zelo težko. Poznam dekleta, nekaterih ni več, ker so naredila samomor …. Veliko deklet, ki je bilo zlorabljenih, ne bo imelo več normalnega življenja, ljubezni, družine, celo otrok. To pomeni posilstvo. In tega je vse več. (dolg molk)

Kaj bi rekli za konec?

Slovenija je varna država, ampak ulice niso vedno varne. Imajo ovinke, po katerih hodijo tudi naši mladi, in vsakomur želim, da bi jih varno prehodil. Predvsem se mi zdi pomembno, da mladostniki poznajo droge in vedo, kakšne so posledice jemanja drog in da že enkratni odmerek lahko vodi v trajno odvisnost. Kar nekaj mladostnikov se je drog že uspešno odvadilo, še bolje pa je, če v to sploh nikoli ne zaidejo. Pri tem sta odkritost in informiranost zelo dobra preventiva.


11 nasvetov za prijetno in sproščeno noč na zabavi

1.       Vedno bodite pozorni na okolico.

2.       Izogibajte se večjih množic, še zlasti takšnih, v katerih se čezmerno uživa alkohol.

3.       Omejite količino zaužitega alkohola, da se ne napijete.

4.       Izogibajte se tekmovanju v pitju alkohola.

5.       Ne pijte ničesar iz odprte steklenice, razen če ste jo odprli sami ali pa kdo, ki mu zaupate ali ga osebno poznate.

6.       Ne pijte iz skupnih skodel za bovlo ali v klubu.

7.       Če ima vaša pijača čuden okus, videz ali vonj, je ne pijte.

8.       Če ste na zabavi, v baru ali na zmenku, nikoli ne pustite svojega kozarca brez nadzora; če ste ga, ga raje ne popijte.

9.       Pred odhodom na domačo zabavo ali v bar se s prijatelji dogovorite, da boste drug za drugega skrbeli in da bo tisti, ki bo odšel, to prej vsem povedal.

10.       Če se počutite nenavadno, pri priči poiščite zdravniško pomoč.

11.       Pokličite brezplačno številko 113, če sumite, da so vašo prijateljico omamili.

Kupi v trgovini

V svetu omame Droga na Slovenskem
Osebna rast
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh