Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred referendumi: glasovanje iz tujine, po pošti, od doma …

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 11. 2022 / 07:25
Oznake: Politika, Stranke
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.11.2022 / 07:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pred referendumi: glasovanje iz tujine, po pošti, od doma …
Referendumska nedelja je vse bližje. FOTO: SDS

Pred referendumi: glasovanje iz tujine, po pošti, od doma …

Referendumska nedelja, 27. novembra 2022, je vse bliže. Tedaj bomo volivke in volivci na referendumu odločali o usodi treh vladnih zakonov: novele Zakona o RTV Slovenija, Zakona o spremembah Zakona o Vladi RS in novele Zakona o dolgotrajni oskrbi.

Še bližje pa so nekateri roki, pomembni za volivke in volivce, ki glasu ne bodo oddali na referendumsko nedeljo oziroma ki bodo izbrali eno od alternativnih oblik glasovanja, o tem pa morajo pravočasno obvestiti državno ali okrajno volilno komisijo. V nadaljevanju je nekaj osnovnih informacij za volivke in volivce, ki jih je pripravila pobudnica referendumov, opozicijska Slovenska demokratska stranka (SDS). Ne pozabimo: zavrnitveni kvorum (proti uveljavitvi posameznega zakona) je 339.066 glasov.

Volivci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini

Volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo na dan glasovanja, 27. novembra 2022, začasno v tujini, lahko na referendumih glasujejo bodisi na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini, kjer je volišče, ali po pošti iz tujine. Za obe obliki glasovanja je treba o tej nameri do petka, 11. novembra 2022, do 24. ure obvestiti Državno volilno komisijo (DVK). Vlogo je možno oddati prek portala e-Uprava, in sicer z e-identiteto ali brez nje.

Glasovanje iz tujine na DKP ali po pošti

Volivci s stalnim prebivališčem v tujini pa za referendume ne prejmejo glasovnice in volilne karte po uradni dolžnosti, kot je običaj za volitve. Na referendumih lahko ti volivci glasujejo bodisi na diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini, če je tam vzpostavljeno volišče, ali po pošti iz tujine. Za glasovanje po pošti iz tujine morajo o tej nameri obvestiti DVK najpozneje do petka, 11. novembra 2022, do 24. ure. Vlogo za glasovanje po pošti iz tujine lahko volivec izseljenec odda prek portala e-Uprava z e-identiteto ali brez nje.

Volivci s stalnim prebivališčem v tujini, ki bodo 27. novembra v Sloveniji

Če se bo volivec s stalnim prebivališčem v tujini na referendumsko nedeljo nahajal v Sloveniji, bo imel možnost glasovanja na posebnem volišču »omnia« na sedežu okrajne volilne komisije, za kar mora do srede, 23. novembra 2022, do 24. ure obvestiti DVK. Vlogo za glasovanje na volišču »omnia« lahko volivec izseljenec odda prek portala e-Uprava, in sicer z e-identiteto ali brez nje.

Predčasno glasovanje in referendumska nedelja

Največ volivk in volivcev pa se bo referendumov udeležilo na dan glasovanja, v nedeljo, 27. novembra 2022, ko bo več kot 3400 volišč po državi – v vsakem volilnem okraju bo vsaj eno tudi invalidom prijazno – odprtih od 7. do 19. ure. Predčasno glasovanje bo na posebnih voliščih na sedežih okrajnih volilnih komisij od torka, 22. novembra, do vključno četrtka, 24. novembra 2022, med 7. in 19. uro. S seboj je treba prinesti osebni dokument in, priporočljivo, tudi obvestilo okrajne volilne komisije o volitvah.

Volišča »omnia«

Kdor na dan glasovanja ne bo doma, lahko glasuje na volišču »omnia« izven okraja stalnega prebivališča. O tej nameri je treba do srede, 23. novembra 2022, do 24. ure obvestiti okrajno volilno komisijo. Vlogo za glasovanje na volišču »omnia« je možno oddati prek portala e-Uprava z e-identiteto ali brez nje. Volivec, ki obvesti okrajno volilno komisijo, da želi glasovati na volišču izven območja svojega okraja, se na dan glasovanja z osebnim dokumentom zglasi na volišču v okraju, ki si ga je izbral.

Glasovanje po pošti za okužene s covidom

Kdor bo na dan glasovanja v bolnišnici, v socialnovarstvenem zavodu za inštitucionalno varstvo in želi glasovati po pošti na območju Slovenije, mora to do srede, 16. novembra 2022, do 24. ure sporočiti okrajni volilni komisiji. To velja tudi za invalide s predloženo odločbo o priznanju statusa invalida. Najpozneje do ponedeljka, 21. novembra 2022, do 24. ure morajo vlogo za glasovanje po pošti oddati volivci, ki so v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom ali ki so nepredvideno sprejeti v bolnišnico, v inštitucionalno varstvo, ki jim je nepredvideno odvzeta prostost ali pa so po 16. novembra 2022 prejeli odločbo o invalidnost. Vlogi za glasovanje po pošti, ki jo lahko oddajo prek portala e-Uprava z e-identiteto ali brez nje, morajo priložiti ustrezno dokazilo.

Glasovanje doma pred volilnim odborom

Kdor pa se zaradi bolezni ali izolacije zaradi okužbe s koronavirusom ne bo mogel osebno zglasiti na volišču, lahko glasuje tudi pred volilnim odborom na svojem domu. Namero o tem je treba sporočiti pristojni okrajni volilni komisiji najpozneje do srede, 23. novembra 2022, do 24. uri. Vlogi za glasovanje na domu je treba priložiti zdravniško potrdilo ali potrdilo o okužbi s koronavirusom. Vlogo za glasovanje na domu lahko volivec odda prek portala e-Uprava, in sicer z e-identiteto ali brez nje.

Kupi v trgovini

Ne živite od laži
Filozofija in esejistika
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh